Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠ. ΓΙΕΛΤΣΙΝ
"Μαστίγιο και καρότο" με τους καθηγητές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με απειλές κατά των πρυτάνεων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ότι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους ενώπιον του νόμου, αν επιτρέπουν ή ευνοούν τη δημιουργία κομματικών πυρήνων από τους κομμουνιστές στα ιδρύματα που καθοδηγούν, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στις 28 Μάρτη στο 4ο Συνέδριο της Ενωσης Πρυτάνεων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ρωσίας (ΕΠΑΕΙΡ). Πριν από 5 χρόνια, το Μάη 1991, επίσης παραμονές προεδρικών εκλογών, ο Γιέλτσιν παραβρέθηκε στο ιδρυτικό Συνέδριο της ΕΠΑΕΙΡ. Τότε οι καθηγητές των πανεπιστημίων και ινστιτούτων τον πίστεψαν και τον υποστήριξαν. Και τούτη τη φορά, χωρίς να ντρέπεται, δήλωσε ότι ακριβώς "ο ιδιαίτερος ρόλος της διανόησης σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία" τον ώθησε να επικοινωνήσει με τους καθηγητές της ανώτατης παιδείας της χώρας. Και άρχισε με τις υποσχέσεις και τα καλοπιάσματα. Ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διατάγματα και εντολές, "που αποβλέπουν στη βελτίωση των πραγμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση", υποσχέθηκε και πολλά άλλα καλά στο μέλλον. Μετά, πέρασε σε απειλές και συλλογισμούς για το ρόλο των καθηγητών των ανθρωπιστικών επιστημών, κυρίως των κοινωνιολόγων, οι οποίοι παραμένουν ακόμα προπαγανδιστές των κομμουνιστικών ιδεών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σ' αυτό ο Γιέλτσιν έχει δίκιο. Οι περισσότεροι επιστήμονες και ειδικοί δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του πρώην καθηγητή Επιστημονικού Κομμουνισμού Γκενάντι Μπούρμπουλις (στενός συνεργάτης του Γιέλτσιν στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του) ή του πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ για ιδεολογικά ζητήματα Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ. Δεν άλλαξαν αντιλήψεις και θέσεις και δε συμμετείχαν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στη χώρα.

Ο Γιέλτσιν είχε, επίσης, απόλυτο δίκιο, όταν είπε στους πρυτάνεις ότι τώρα στη Ρωσία γίνεται αγώνας για την κατάκτηση της καρδιάς και του νου των ψηφοφόρων και η διανόηση πρέπει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο σ' αυτό τον αγώνα. Ο Γιέλτσιν, όπως όλα δείχνουν, διάλεξε λάθος ακροατήριο να εκφωνήσει το λόγο του: Το σύστημα κατάρτισης και αξιοποίησης των στελεχών υψηλής ειδίκευσης έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί ακριβώς από τους σημερινούς ηγέτες του Κρεμλίνου. Οι άνθρωποι πείθονται από τη δική τους πείρα ότι πράγματι στις συνθήκες της "οικονομίας της αγοράς" δεν έχουν πού να εργαστούν μετά τη λήψη των πτυχίων - η βιομηχανία μόλις "αναπνέει", τα επιστημονικά ιδρύματα (το άνθος και η δόξα της ΕΣΣΔ) διαλύονται παντού, τα μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας αναγκάζονται για πρώτη φορά στην ιστορία να βγουν στους δρόμους με διαμαρτυρίες για την καταστροφική πολιτική του σημερινού αντιλαϊκού καθεστώτος, που οδηγεί στη σωματική και πνευματική εξαθλίωση του λαού.

  • Ο 29χρονος δημοσιογράφος της ρωσικής τηλεόρασης "ΟΡΤ" Βίκτορ Νικούλιν δολοφονήθηκε την Πέμπτη, 28 Μάρτη, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, από άγνωστους που τον πυροβόλησαν έξω από το γραφείο του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ