Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραβά την ανηφόρα ο πληθωρισμός

"Δε νομίζω να πιάσουμε το στόχο του 5%", ομολόγησε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απέδωσε την αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην κακοκαιρία και άλλους παράγοντες, εκτός από την κυβερνητική πολιτική

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το ανατιμητικό κύμα που σαρώνει τις τελευταίες μέρες την αγορά, ανατρέποντας ολοσχερώς τους αρχικούς υπεραισιόδοξους στόχους της κυβέρνησης για πληθωρισμό 5% στο τέλος του χρόνου και αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα και τον εύθραυστο χαρακτήρα της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Το παραπάνω συμπέρασμα για τις έντονες αναζωπυρωτικές τάσεις που εμφανίζει ο πληθωρισμός, με αποτέλεσμα το Μάρτη να αναμένεται να κλείσει γύρω στο 8,8% από 8,5% το Φλεβάρη, προέκυψε στην ουσία και διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου απαντώντας στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε τις διαφαινόμενες ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού τουλάχιστον για το Μάρτη, τις οποίες ο ίδιος απέδωσε σε "συρροή αρνητικών συγκυριών" κατά τον τρέχοντα μήνα. Υποστήριξε επίσης ότι η αρνητική αυτή κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από τον Απρίλη. Ο υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά, για το αν ανατρέπονται οι αρχικοί στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, ισχυρίστηκε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το 5% στο τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ωστόσο και τη διευκρινιστική δήλωση: "Αλλά δε νομίζω να τον πιάσουμε" (!), ενώ παράλληλα προέβλεψε ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός στο τέλος του '96 θα κινείται γύρω στο 7% - 7,5%.

Πιο αναλυτικά, απέδωσε τις ανοδικές αυτές τάσεις σε τρεις αιτίες:

  • Στις αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών.
  • Στη συνεχιζόμενη κακοκαιρία στη χώρα μας, η οποία έπληξε την παραγωγή στα οπωροκηπευτικά και επέδρασε αρνητικά στις τιμές τους.
  • Στην έξαρση της τιμής του λαδιού.

Αναφερόμενος στα παραπάνω δεδομένα, ο Γ. Παπαντωνίου παραδέχτηκε ότι το Μάρτη θα εξελιχθεί αρνητικά ο πληθωρισμός, χωρίς ωστόσο να προβλέψει σε τι επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων που συνηθίζεται να εμφανίζονται σε διάφορα εποχιακά είδη κατά τη διάρκεια της πασχαλινής γιορταστικής περιόδου, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι τα συναρμόδια υπουργεία και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) θα εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες τροφοδότησης της πασχαλινής αγοράς για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.

  • Εξάλλου, χτες ανακοινώθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) τα στοιχεία για την εξέλιξη του τιμαρίθμου χονδρικής τον Γενάρη του 1996, σύμφωνα με τα οποία ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 1,5% (έναντι 1,5% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα), ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η αύξηση ήταν 6,6% (έναντι 10,5%).

Τέλος, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την εξέλιξη του δείκτη τιμών οικοδομικών υλικών το Φλεβάρη του 1996 προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,8% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, ενώ σε μέσα επίπεδα ήταν 7,7% έναντι 8% την προηγούμενη περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ