Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το ΙΝΚΑ προτείνει αγοραστική αποχή στις 4 του Απρίλη

Μποϊκοτάζ της αγοράς από τους καταναλωτές ενόψει του Πάσχα με αγοραστική αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νοθεία, την ακρίβεια και την έλλειψη ελέγχων στην αγορά προτείνει να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απρίλη το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Στην ανακοίνωση κάλεσμά του το ΙΝΚΑ καταγγέλλει τον καταιγισμό ανατιμήσεων, την ανοχή της νοθείας στο όνομα της διατήρησης πλασματικού τιμαρίθμου, την απουσία ελέγχων στην αγορά που δημιουργούν "διατροφικό εφιάλτη" και κάνει λόγο για "επιδρομή των ΔΕΚΟ". Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές με τη συμβολική αυτή στάση την ερχόμενη Πέμπτη να διεκδικήσουν έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και πάταξη της κερδοσκοπίας και να διαμαρτυρηθούν για τη λεηλάτηση των εισοδημάτων τους από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

  • Συλλογική αγωγή εναντίον ασφαλιστικής εταιρίας για την ακύρωση καταχρηστικών γενικών όρων στις συμβάσεις για τις ασφάλειες ζωής κατέθεσε η Ενωση Καταναλωτών "Η ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 2 Απρίλη.

Συγκεκριμένα, από έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση στα συμβόλαια των ασφαλειών ζωής προκύπτει ότι αρκετοί από τους γενικούς όρους ασφαλίσεως που χρησιμοποιούν οι εταιρίες περιορίζουν υπερβολικά τα δικαιώματα των ασφαλισμένων καταναλωτών και γι' αυτό θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο για την προστασία του καταναλωτή να θεωρηθούν καταχρηστικοί και άκυροι. Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας:

  • Περιορίζουν και αναιρούν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρίας,
  • Θεσπίζουν αυστηρές προθεσμίες ή διαδικασίες για την καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης,
  • Υποχρεώνουν τον καταναλωτή στη συνέχιση της ασφαλιστικής σύμβασης,
  • Επιτρέπουν την καταγγελία της υπό δυσμενείς για τα συμφέροντα του καταναλωτή όρους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν τους γενικούς όρους ασφάλισης, να πληροφορούνται ακριβώς το περιεχόμενό τους και να ζητούν όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις πριν υπογράψουν την ασφαλιστική σύμβαση. Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά από τους καταναλωτές πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τις ασφαλιστικές εταιρίες, κυρίως στον τομέα των ασφαλειών ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ