Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλβανοκυνηγοί

Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις νεαρών Αλβανών, που βρέθηκαν νεκροί σε χαράδρες κοντά στα σύνορα από ασιτία ή εγκληματική ενέργεια. Οι περισσότερες μάλιστα δεν είναι καταγραμμένες στο αστυνομικό δελτίο, αφού οι πρόσφυγες δεν έχουν χαρτιά που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές ειδήσεις:

20/7/91: Γεωργός στη Βέροια πυροβόλησε και τραυμάτισε Αλβανό, όταν του ζήτησε αύξηση. Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη κακοποίησαν τον πρωταθλητή πυγμαχίας Α. Τσιριπίδη,επειδή τον πέρασαν για Αλβανό.

20/2/92: Ο Αλβανός Γκ. Τζέμινι, με σοβαρά εγκαύματα στο σώμα, καταγγέλλει ότι Ελληνες στρατιώτες τον ράντισαν με βενζίνη και του έβαλαν φωτιά. Ακόμη, ότι οι Αλβανοί που απελάθηκαν από την Ελλάδα βασανίστηκαν συστηματικά από Ελληνες στρατιώτες. Δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας αναφέρει τη δημιουργία ενός στρατοπέδου προσφύγων στο χωριό Μαυρομάτι κοντά στα σύνορα στο οποίο γίνονται βασανιστήρια.

23/3/92: Ο αστυνομικός Στ. Παπαδόπουλος πυροβολεί και τραυματίζει τον Αλβανό Ντ. Τσόκα,26 χρόνων, επειδή χόρευε σε μπαράκι της Αίγινας.

13/7/92: Καταγγελίες για συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Κρυσταλλοπηγής σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς Αλβανών μελετάει η Εισαγγελία Καστοριάς.

1/11/92: Οι ιδιωτικοί αστυνομικοί Δ. Ανδριανόπουλος,Β. Μπούρμπουλας και Β. Κουφός προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς και έκαναν έλεγχο στους Αλβανούς Ρ. Ματούκα και Α. Ζούπα.Τους άρπαξαν το διαβατήριο και 115.000 δρχ.

27/12/92: Ο αστυνομικός Δ. Γιαννόπουλος πυροβολεί και τραυματίζει στο Μεταξουργείο τον Αλβανό Σ. Γκρίνα.

4/2/93: Τεμαχισμένα με ηλεκτρικό πριόνι πτώματα Αλβανών βρίσκονται σε αγροτική περιοχή της Πρέβεζας. Οι εφημερίδες κατηγορούν την αλβανική "Μαφία", για να αποδειχθεί λίγες μέρες αργότερα ότι δράστης είναι ο κτηματίας της περιοχής Γ. Τζώρτζογλου, που κατακρεούργησε τρεις Αλβανούς εργάτες όταν ήρθε η ώρα να τους πληρώσει.

19/5/93: Ομάδα είκοσι ροπαλοφόρων στο Κριεκούκι επιτίθεται αδιάκριτα στους Αλβανούς της περιοχής και στέλνει αρκετούς στο νοσοκομείο. Στην αρχή διαδίδεται ότι δράστης είναι η αλβανική "Μαφία", για να αποδειχθεί ύστερα από καταγγελία κατοίκου ότι οι δράστες ήταν Ελληνες.

3/6/93: Ο 39χρονος Μ. Κοντοπόδης καίει ζωντανούς δύο Αλβανούς στον Αγιο Νικόλαο Λασηθίου.

17/6/93: Ομάδα ροπαλοφόρων κακοποιεί στο Κριεκούκι δύο Αλβανούς, με την απειλή περιστρόφου, την ώρα που γύριζαν από τη δουλιά.

27/8/93: Συλλαμβάνονται αστυνομικοί, που διακινούσαν πλαστές άδειες παραμονής σε Αλβανούς πρόσφυγες. Εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι οι αστυφύλακες Π. Παππάς και Δ. Παππάς, που υπηρετούν στην Ασφάλεια Ιωαννίνων και σύνδεσμος ο αστυφύλακας Χρ. Μπάλλας, που υπηρετεί στο συνοριακό φυλάκιο Κακαβιάς.

12/9/93: Ο ανθυπαστυνόμος Α. Δελλάς πυροβολεί και σκοτώνει στη Βέροια ένα 18χρονο Αλβανό.

10/3/94: Στα Βριλήσια ο ανθυπαστυνόμος Κ. Κανουπάκης πυροβολεί και σκοτώνει τον Αλβανό Στ. Αρτα και μετά πέφτει ατάραχος για ύπνο. Την ίδια μέρα, ο αστυφύλακας Μ. Τσικνάκης τραυματίζει Αλβανό, ύστερα από "τυχαία" εκπυρσοκρότηση του περιστρόφου του.

25/8/94: Τέσσερις αστυνομικοί συλλαμβάνουν στην περιοχή της Ομόνοιας Αλβανό, του περνούν χειροπέδες και τον σέρνουν δεμένο στη σχάρα της μηχανής. Ο συνδικαλιστής Σ. Ραυτόπουλος που διαμαρτύρεται για την απάνθρωπη μεταχείριση συλλαμβάνεται για αντίσταση κατά της αρχής.

25/11/94: Πεθαίνει μέσα στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών ο ΑλβανόςΑ. Γκραμπότσκα.Την ίδια μέρα, ο αστυνομικός Ι. Ρήγας τραυματίζει σοβαρά στην Κέρκυρα τον Αλβανό εργάτη Η. Σιούτη.

18/12/94: Νεκρός με δύο τραύματα στην πλάτη βρέθηκε ο 20χρονος ΑλβανόςΝ. Ντρέμα μέσα σε στάβλο λίγο πριν τη γέφυρα του Αχελώου.

22/12/94: Ο αστυνομικός Σ. Κωστίδης τραυματίζει βαριά με το περίστροφό του τον Αλβανό Τ. Ατσίφ.Ο Κωστίδης υποστήριξε ότι πυροβόλησε για να τον εκφοβίσει, όμως η σφαίρα βρήκε τον άτυχο νέο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

7/3/95: Δεκαπέντε νεαροί κακοποιούν στους Αγίους Αναργύρους τον 33χρονο Σπ. Κηπουρό, επειδή τον πέρασαν για Αλβανό.

27/3/95: Νεαρός Αλβανός καταγγέλλει σε αλβανική εφημερίδα ότι στρατιωτική περίπολος πυροβόλησε και σκότωσε στα σύνορα το φίλο του Αρ. Τρόσκα.

1/5/95: Ο βοσκός Αλ. Καζαντζίδης πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Αλβανό Ρ. Ισάκο,ενώ τραυμάτισε τον 28χρονο Ρ. Φάικ.

16/11/95: Ο αρχιφύλακας Α. Σκουβαράς με την απειλή περιστρόφου ληστεύει τον Αλβανό Α. Μπίμπα στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας.

10/1/96: Κουκουλοφόροι κακοποιούν δύο Αλβανούς στην Κέρκυρα, τους οποίους εγκαταλείπουν δεμένους σε κολόνες της ΔΕΗ. Ενας άλλος Αλβανός τραυματίζεται από κυνηγετικό όπλο.

19/1/96: Ο αστυνομικός Δ. Καρακάιδος πυροβολεί και σκοτώνει έναν Αλβανό στη Σκάλα Ωρωπού. Δηλώνει ότι σκόνταψε και το όπλο εκπυρσοκρότησε μόνο του.

9/2/96: Ο Θ. Ζανέμας πυροβολεί και σκοτώνει με καραμπίνα τον 18χρονο Αλβανό Σ. Ραπία,γιατί, όπως υποστηρίζει, προσπάθησε να κλέψει το ποδήλατο του γιου του.

22/2/96: Οι αστυφύλακες Δ. Βασιλείου και Θ. Βαλμάς οδηγούν σε ερημική τοποθεσία του Αγίου Στεφάνου Αττικής τον 23χρονο Α. Τσάτσο και του αρπάζουν 780.000 δρχ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ