Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΪΤΗ
Αδιέξοδα για τον "Πρίγκιπα ζητιάνο"

Με την πρόκληση της επίλυσης μιας καλπάζουσας οικονομικής κρίσης και του εξοστρακισμού της βίας, ο νέος Πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Φλεβάρη του τρέχοντος, σε μία πρωτεύουσα με σφραγίδα ζητιάνου, όπως χαρακτηριστικά γράφει η ισπανική εφημερίδα "Αβάντ", και αριστοκρατικό όνομα (σ. σ. το Λιμάνι του Πρίγκιπα).

Το Πορτ - ο - Πρενς δέχτηκε τον 52χρονο πολιτικό, που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη με 87,9% των ψήφων και επιδιώκει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με στόχο "ένα ευήμερο και ελεύθερο έθνος".

Η φτώχεια πλήττει στην Αϊτή το 85% των, σχεδόν, 7.000.000 κατοίκων της, που εκφράζεται με μία ανεργία, που ανέρχεται στο 70% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ένα μέσο όρο ζωής 50 χρόνων και μία παιδική θνησιμότητα της τάξης των 105 παιδιών σε κάθε 1.000 νέες γεννήσεις.

Η έλλειψη υποδομής για την οικονομική ανάπτυξη, ένα εξωτερικό χρέος ύψους περίπου 1.000.000.000 δολαρίων (σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας) και καμία εισροή ξένων κεφαλαίων ολοκληρώνουν το διαβολικό πανόραμα, που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του Πρεβάλ.

Ο νέος Πρόεδρος, που θεωρείται προοδευτικός και επιθυμεί να βγάλει τη χώρα από την τωρινή κρίση, κληρονομεί ακόμα έναν αναλφαβητισμό της τάξης του 65%, που αντανακλάται στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις πιθανές ξένες επενδύσεις.

Σ' αυτήν την άκρως ανησυχητική καταγραφή προστίθεται και το ανεπαρκέστατο οδικό δίκτυο, αφού στα 27.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέχει η Αϊτή στο δυτικό μέρος της νήσου Εσπανιόλα, που μοιράζεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία, υπάρχουν μόνο 1.000 χλμ. ασφαλτοστρωμένων αυτοκινητοδρόμων.

Ο νέος Πρόεδρος έχει ακόμα να αντιμετωπίσει το ασθενέστατο υγειονομικό σύστημα της χώρας, μιας και μόνο ένας γιατρός αναλογεί σε 5.000 άτομα και ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο για 1.300.

Ο Πρεβάλ θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσει να πετύχει το στόχο του, την ενίσχυση, δηλαδή, της οικονομίας, μιας και είναι από τις 25 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, καθώς αντιμετωπίζει και φοβερές πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για επιβολή νεοφιλελεύθερων αναπροσαρμογών.

Οι κυριότεροι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί απαιτούν την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, μείωση των θέσεων εργασίας και συρρίκνωση των μισθών.

Οι πιστωτικοί οργανισμοί ευνοούν τον ιδιωτικό τομέα και αγνοούν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την, έστω πρόχειρη, κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας του πληθυσμού, του οποίου η διατροφή εξαρτάται από την αγροτική οικονομία μικρής κλίμακας.

Μέχρι στιγμής, ο νέος Πρόεδρος τήρησε μία στάση διακριτικότητας ως προς τους τρόπους επίλυσης της κρίσης, ωστόσο δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι δε θα υποκύψει σε καμία πίεση και ότι θα προχωρήσει με πραγματισμό όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.

Ο προκάτοχός του, Αριστίντ, κατά τη θητεία του οποίου ο Πρεβάλ διατέλεσε πρωθυπουργός, απαγόρευσε την πώληση ενός εργοστασίου τσιμέντου και μιας μονάδας επεξεργασίας σιτάλευρου, στάση που αντιμετωπίστηκε από την Ουάσιγκτον, με την άρνηση της παροχής βοήθειας ύψους 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οπως ο Λόα - θεότητα της θρησκείας Βουντού που επικρατεί στην Αϊτή - εξουσιάζει τους πιστούς του, έτσι και η βία δεσπόζει σ' αυτή τη χώρα και ανορθώνεται ως άλλο ένα μνημειώδες πρόβλημα που θα πρέπει να καταπολεμηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς παρατηρητών, τον περασμένο χρόνο 300.000 όπλα βρίσκονταν στην κατοχή πολιτών, χωρίς να υπολογιστούν και αυτά που κατασχέθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα, που κατέλαβαν τη χώρα το 1994 για να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση Αριστίντ, που είχε απομακρυνθεί από την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1991.

Ο Αριστίντ, τότε, είχε αποφασίσει τη διάλυση του στρατού και προώθησε τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων "Σενγκλέδος", που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.

Μετά την αποδιάρθρωση του στρατού δημιουργήθηκε μία πολιτοφυλακή υπό τη διοίκηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, παρά την έλλειψη πείρας, θα προσπαθήσει να περιορίσει τη βία και να εμποδίσει την οποιαδήποτε πιθανή επαναδραστηριοποίηση των παραστρατιωτικών οργάνων.

Ο Πρόεδρος Πρεβάλ προσβλέπει στην ενίσχυση της αστυνομίας - που αποτελείται από 3.000 πράκτορες, μεταξύ των οποίων και παλαιά μέλη του στρατού - στην οποία θα ενσωματωθούν και άλλα μέλη που θα εκπαιδευτούν στην πρόσφατα ιδρυθείσα αστυνομική ακαδημία.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ