Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάσκεψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Πραγματοποιήθηκε χτες στα Τίρανα, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας της Αλβανίας,της Βουλγαρίας,της Τουρκίας,της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας και, βέβαια, των ΗΠΑ, η Διάσκεψη "για την ασφάλεια στην Ευρώπη". Η Διάσκεψη αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια με ανάθεση ρόλου γι' αυτό το σκοπό από τις ΗΠΑ σε Τουρκία και Ιταλία και εντάσσεται στα πλαίσια του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την ειρήνη".

Η Ελλάδα δε συμμετείχε στη συνάντηση. "Η ελληνική κυβέρνηση, είπε χτες ο εκπρόσωπός της Δ. Ρέππας,θέλει να υπάρχει στην περιοχή κλίμα ομαλότητας και συνεργασίας. Πιστεύει ότι για να εξασφαλιστεί αυτό και η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, απαιτούνται προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των χωρών - κρατών της περιοχής σε τέτοιου είδους συνεργασίες". Ωστόσο, η ελληνική αποχή αποδίδεται στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί μέτρα στρατιωτικής συμπεριφοράς, που ισοδυναμούν με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προωθούν οι ΗΠΑ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τα οποία σημαίνουν αποδοχή της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα Τίρανα, στρατιωτική βοήθεια, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αφορά κυρίως σε υλικό, θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Αλβανία. Η βοήθεια συνίσταται στον εξοπλισμό του αλβανικού στρατού με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, φορτηγά οχήματα, στολές και εξοπλισμό για στρατιωτικά νοσοκομεία. Η αμερικανική βοήθεια σε στρατιωτικό επίπεδο αυξάνεται κατακόρυφα: Υπολογίζεται ότι από το 1991 ως το 1995, το ποσό που οι ΗΠΑ είχαν δαπανήσει ως στρατιωτική βοήθεια για την Αλβανία δεν ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Μια από τις πτυχές της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο είναι και η έναρξη της λειτουργίας κέντρου εκπαίδευσης στην πόλη Μπίζα, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ