Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποίηση και λυρισμός

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας,συνεχίζοντας τις εικαστικές της περιπλανήσεις, οργανώνει αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου και χαράκτη Βασίλη Σπεράντζα.Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση φιλοξενείται στην αίθουσα της Πινακοθήκης (Μαιζώνος 110) και εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος της 8ης εικαστικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να καταδειχτεί αφ' ενός η δυναμική της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας και αφ' ετέρου να παρουσιαστούν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί της. Παρουσιάζονται 50 περίπου έργα του καλλιτέχνη, τα οποία παραχωρήθηκαν από τον ίδιο, την "Εθνική Πινακοθήκη", το "Μουσείο Κοτοπούλη" κ.ά.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον κατάλογο η επιμελήτρια της "Εθνικής Πινακοθήκης" Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου: "Μια πανοραμική θεώρηση συμβάντων μέσα σε ένα χώρο οικείο και καθημερινό, που είναι αδύνατον να περιοριστεί στην εικόνα του έργου η ίδια η ζωή όχι όπως κυλά μπροστά στα μάτια του, αλλά όπως τη ζει με το νου και την καρδιά στη φαντασία του, στα όνειρά του, είναι η ζωγραφική του Β. Σπεράντζα. Διανοητική κατάσταση που αποκτά σκηνική υπόσταση μέσα από ένα χώρο μαγικό, που δεν αναπαράγει μια εικόνα του πραγματικού, αλλά επεξεργάζεται έναν κόσμο, ένα σύμπαν όπου όλα είναι δυνατά, όπου το παρόν συναντά το παρελθόν, όπου το οικείο συναντά το απόμακρο, όπου αυτό το ίδιο το συγκεκριμένο μοιάζει μη πραγματικό (...)"."Παντού κυρίαρχη μορφή η γυναίκα, ιδέα που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, η οποία και όταν ακόμη δεν αποτελεί το κέντρο της εικόνας, είναι σίγουρα ο λόγος για τη δημιουργία του (...)".

"Γάτες με μακριά μουστάκια και τα ίδια πελώρια μάτια, που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους, πουλιά που πετούν ή κουρνιάζουν στο στήθος των γυναικών, λουλούδια και φυτά στις γλάστρες, κουρτίνες που ανεμίζουν, μπαλκόνια με πολυποίκιλτες σιδεριές, συμπληρώνουν τον περίγυρο του δωματίου. Και στα τοπία του, στα οποία κυριαρχούν τα νεοκλασικά σπίτια, απομεινάρια κι αυτά μιας μακρινής εποχής που επιζεί μέσα από την ανάμνηση, πρωταγωνιστής είναι πάλι η γυναικεία μορφή (...)".

"Μια τέχνη που είναι συγχρόνως και στάση ζωής, έκφραση ενός έντονου συναισθήματος που ενοποιεί πνεύμα και λόγο, μια ποιητική αυτοβιογραφία που εξυμνείται μέσα από τη "φλόγα των αναμνήσεων", είναι η ζωγραφική που μπορεί να στηρίξει έναν αστείρευτο πλούτο ανθρωπιάς και αλήθειας, την ιερότητα της ίδιας της ζωής".

Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ