Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στοιχισμένοι στην κυβερνητική πολιτική

Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση του ΕΓ για στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη

Το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται και στηρίζει τη βασική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, επικροτεί τις αντιλαϊκές επιλογές και αμφισβητεί ορισμένα δευτερεύοντα σημεία, κυρίως για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης, ενόψει του συνεδρίου του Ιούλη και της διαμάχης για την εξουσία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτό το βασικό συμπέρασμα προκύπτει από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που έγιναν το Σαββατοκύριακο. Η εισήγηση του ΕΓ, η οποία ήταν "πλούσια" σε διατυπώσεις για να "βολεύει" όλες τις ομάδες, αλλά ξεκάθαρη για τη στήριξη που πρέπει να παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική, υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Κατά ψήφισαν οι Μ. Χαραλαμπίδης και Χρ. Κηπουρός, ενώ "παρών" δήλωσε ο Λ. Βερυβάκης.

Η αρχική διαπίστωση ενισχύεται και από τη χτεσινή δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος τόνισε ότι εταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ "υπάρχει σύγκλιση και σύνθεση απόψεων στα περισσότερα σημεία και υπήρξε μια ταυτότητα θέσεων και του πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών με την εισήγηση του ΕΓ". Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ για τις συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων, απέδωσε τη μισή ευθύνη σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ "που χρησιμοποιούν διπλή γλώσσα. Αλλη στις σοβαρές πολιτικές συζητήσεις και κουβέντες και άλλη στη σχέση με τα ΜΜΕ".

Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν για τον όρο της "κεντροαριστεράς" που εισήγαγε ο Κ. Σημίτης,χωρίς ωστόσο να αποδοκιμαστεί ή εξοβελιστεί αυτός ο όρος, ενώ γενικολογίες και ευχολόγια διατυπώθηκαν για το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης.

Η διαμάχη για την εξουσία εκδηλώθηκε τόσο με καταγραφή αντιρρήσεων και "διαφωνιών" από ορισμένα στελέχη για επιμέρους ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και με "εκκλήσεις" για αποσαφήνιση των προθέσεων από την πλευρά των ενδιαφερομένων. Οι τελευταίοι όμως απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με την ομιλία του προτίμησε να θέσει το - νεοσυντηρητικό - πλαίσιο της πολιτικής που πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ Ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τη θέση του για "συλλογική ηγεσία με διακριτούς ρόλους". Ο Γερ. Αρσένης,ο οποίος δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι συμφωνεί με την εισήγηση του ΕΓ, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί για τα θέματα της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Οπως όμως προκύπτει από τα "περιβάλλοντα" των ηγετικών στελεχών, ο μεν Κ. Σημίτης τάσσεται κατά της δυαρχίας, την οποία θεωρεί ως πρόκριμα διάσπασης και επιδιώκει στο συνέδριο να αναλάβει όλες τις εξουσίες του προέδρου του κόμματος, είτε αυτό κατοχυρωθεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου είτε του αναπληρωτή προέδρου. Από την άλλη, ο Α. Τσοχατζόπουλος θα επιδιώξει την αντιπροεδρία του κόμματος.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ