Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
"Φιλόδοξοι" στόχοι, άγνωστα ανταλλάγματα

Τις πάγιες επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως ηγεμονικής χώρας και την από κοινού διείσδυση των αμερικανικών και ελληνικών κεφαλαίων στη βαλκανική αγορά, επιδιώκει να εξυπηρετήσει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, που άρχισε από προχτές. Αγνωστα, φυσικά, παραμένουν τα ανταλλάγματα, τα οποία είναι διατεθειμένος να δώσει, για να αποσπάσει κάποια ευνοϊκή - για τους στόχους του - δήλωση.

Οσον αφορά στον πρώτο στόχο, δηλαδή στην αναγνώριση του ηγεμονικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο Κ. Σημίτης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, στις δηλώσεις που έκανε εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον. Ετσι, δήλωσε ότι στους σκοπούς του ταξιδιού του είναι "να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια", αλλά πρόσθεσε ότι "ο ρόλος μας θα καθοριστεί από εμάς και δε θα τον καθορίσουν οι Αμερικανοί". Παράλληλα, φρόντισε να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες για "άμεσα αποτελέσματα" από το ταξίδι του, σημειώνοντας: "Δεν έχουμε άμεση επιδίωξη να πετύχουμε κάτι, αλλά άμεση επιδίωξή μας είναι η βελτίωση του κλίματος, η καλύτερη επαφή, η καλύτερη πληροφόρηση και αυτό θα το πετύχουμε".

Ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στην Εθνική Λέσχη Τύπου, στην Ουάσιγκτον, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπου εξέφρασε το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησηςγια αμερικανικές επενδύσεις και δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε συμπληρωματικές τις δυνατότητες προέκτασης των ΗΠΑ και της Ελλάδας στις αγορές των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση, αν είναι υπέρ της απόσυρσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Βοσνία, είπε ότι "θέλουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη", δίνοντας έτσι διαπιστευτήρια υποταγής στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Αναφερόμενος στις διπλωματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, τάχθηκε υπέρ μιας διαβαλκανικής διάσκεψης "που θα στοχεύει στην υπογραφή περιφερειακού συμφώνου για το σεβασμό των συνόρων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων". Ζήτησε επίσης τη διεύρυνση του σχεδίου του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και στις βαλκανικές χώρες που δεν έχουν περιληφθεί καθώς και στη Ρωσία. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ του σχεδιασμού "εναλλακτικών οδών μεταφοράς και προμήθειας για πρώτες ύλες από περιοχές του Εύξεινου Πόντου προς τη Μεσόγειο μέσω των Βαλκανίων".

Για την υπόθεση των Σκοπίων υποστήριξε τη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας της Ν. Υόρκης με ιδιαίτερη έμφαση στην "εφαρμογή των όρων οικονομικού χαρακτήρα". Η ενδιάμεση συμφωνία που είναι, όπως είπε, επταετούς διάρκειας, μπορεί να αντικατασταθεί με συνολικότερη συμφωνία, όταν το πρόβλημα του ονόματος του κράτους αυτού τελικά επιλυθεί".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την "ποιοτική αλλαγή" των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με τη διεκδίκηση για πρώτη φορά ελληνικών εδαφών. Απαντώντας στην πρόσκληση του Μ. Γιλμάζ για διμερή διάλογο, αφού είπε ότι δεν απορρίπτουμε το διάλογο, συμπλήρωσε ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς όρους και χωρίς προοπτική ικανοποιητικής κατάληξης". Υπερθεμάτισε της παραπομπής των "διαφορών" στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως του "μόνου σίγουρου τρόπου για οριστική και δεσμευτική λύση". Σε ερώτηση τι θα πράξει σε περίπτωση νέας κρίσης με την Τουρκία, η οποία πιθανά να εκδηλωθεί με κατάληψη κάποιου ελληνικού νησιού, απάντησε ότι "δεν επιθυμούμε πολεμική σύρραξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν εμπιστεύεται τον υπουργό Αμυνας, Γερ. Αρσένη, απάντησε ότι τον εμπιστεύεται και ότι δεν πρόκειται να τον αντικαταστήσει σε ενδεχόμενη νέα κρίση.

Οσον αφορά το Κυπριακό δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να συμβιβαστεί με την αποδοχή τετελεσμένων, αλλά από κοινού με την κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει την ανάπτυξη "πολύπλευρών πρωτοβουλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

Ο Κ. Σημίτης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, το απόγευμα με τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ