Σάββατο 13 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η χαμένη ευκαιρία

Πώς αγνοήθηκε η πρόταση για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα

Η μεγάλη επιτυχία της Ολυμπιάδας του 1896 γέννησε τη σκέψη από το βασιλιά μέχρι τον τελευταίο αρμόδιο, για μονοπώληση της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επρόκειτο για σκέψη εν θερμώ, η οποία όμως, εάν υιοθετούνταν από τη ΔΟΕ, θα είχε τεράστιο ηθικό και υλικό κέρδος για την Ελλάδα, που κάθε τέσσερα χρόνια θα βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οπως γράφει ο Π. Μανιτάκης στο βιβλίο του "100 χρόνια νεοελληνικού αθλητισμού", "ο τύπος άσκησε συστηματική αρθρογραφία υπέρ του ζητήματος, παρασύρων και φανατίζων την κοινή γνώμη, ο δε τότε πρωθυπουργός και μέγας δημαγωγός Θ. Δεληγιάννης, θέλων να ικανοποιήσει το δημόσιον αίσθημα, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, υπέβαλεν εις τη Βουλήν νομοσχέδιο "περί μονίμου τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων εν Αθήναις"".

Η ΔΟΕ αγνόησε την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει όσα είχαν συμφωνηθεί στο ιδρυτικό συνέδριο του 1894, για εκ περιτροπής τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων "στις ανά τον κόσμον μεγαλουπόλεις". Ο Δ. Βικέλας που μετά την Ολυμπιάδα του 1896 είχε παραχωρήσει τη θέση του προέδρου στον Πιερ Ντε Κουμπερτέν, επανήλθε με πρόταση για τέλεση μιας ιδιαίτερης Ολυμπιάδας επί μονίμου βάσεως στην Αθήνα στα ενδιάμεσα έτη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόταση αποφασίστηκε να συζητηθεί τον Ιούλη του 1897 στο συνέδριο της Χάβρης. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 97 με αφορμή την Κρητική Επανάσταση, είχε ως αποτέλεσμα να μην παρευρεθεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Χάβρη και το θέμα να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Η Ελλάδα που διεκδικούσε τη μονιμότητα των Αγώνων στην Αθήνα, το 1900 βρέθηκε χωρίς Ολυμπιακή Επιτροπή. Με πρωτοβουλία και έξοδα του Πανελλήνιου και του Εθνικού, στάλθηκαν στο Παρίσι ο Παρασκευόπουλος με τον Βερσή για να πάρουν μέρος στο δίσκο και τη σφαίρα. Στην ξιφασκία εκπροσώπησαν την Ελλάδα ο Γ. Γεωργιάδης και ο Τ. Καράκαλος. Την καλύτερη διάκριση πέτυχε ο Παρασκευόπουλος, κατακτώντας την 5η θέση στη σφαιροβολία με βολή 11.50μ.

Στους αγώνες των επαγγελματιών στην ξιφασκία στο επέ πήρε μέρος και ένας Ελληνας εκπαιδευτής της ξιφασκίας, ο Ραίσης που πήρε τη 3η θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ