Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Το Λεξιλόγιο της Βιοτεχνολογίας

Βιοτεχνολογία, γενετική μηχανική, διαχωρισμός γονιδίων, γενετική τροποποίηση, ανασυνδυασμός τεχνολογίας DNA... Πολλοί από μας είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους όρους. Ολοι συσχετίζονται, αλλά δεν εννοούν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Σημαίνει τη χρήση οργανισμών για την παραγωγή ορισμένων ουσιών. Μερικές βιοτεχνολογικές τεχνικές υπήρχαν και υπάρχουν εδώ και χρόνια και είναι γνωστές ως "παραδοσιακές". Για παράδειγμα, η διαδικασία που ακολουθείται στην παραγωγή γιαουρτιού, κρασιού και μπίρας. Η εξέλιξη των μεθόδων της βιοτεχνολογίας επεμβαίνει ολοένα και περισσότερο σε πιο πολυσύνθετες διαδικασίες της ζωής. Με τη νεότερη έννοια, είναι η χρήση νέων τεχνικών που αφορούν τη γενετική μηχανική στις διαδικασίες συμμετοχής βιολογικών οργανισμών στη μεταποίηση και την παραγωγή.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών του ανασυνδυασμένου DNA για την αλλαγή, μετατροπή γονιδίων στον οργανισμό. Είτε εντός, είτε εκτός του οργανισμού. Είναι μία γενική κατηγορία που αναφέρεται στη σχεδιασμένη μετατροπή γονιδίων και τη χρήση των αλλαγμένων γονιδίων για συγκεκριμένες εφαρμογές. Με τη μέθοδο λοιπόν της γενετικής μηχανικής, είναι δυνατόν να διοχετευτεί γονίδιο από ένα βόδι σε ένα βακτηρίδιο, ή ένα ανθρώπινο γονίδιο σε ένα ψάρι. Με αυτόν τον τρόπο, η γενετική μηχανική κάνει δυνατή την προσθήκη γονιδίων σε είδη όπου, διαμέσου της φυσικής αναπαραγωγής, ποτέ δε θα μπορούσαν να μπουν...

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ενός κυττάρου ή ενός οργανισμού σημαίνει την αναπαραγωγή κυττάρου ή του οργανισμού, χρησιμοποιώντας το ίδιο και απαράλλακτο σετ γονιδίων που έχει ο πατρικός οργανισμός. Οταν αναφερόμαστε στην αναπαραγωγή όλων των πολύπλοκων οργανισμών, συνηθίζουμε να λέμε ότι χρειάζονται δύο γονείς, αφού κάθε οργανισμός που γεννιέται έχει ένα αντίγραφο γονιδίων από κάθε γονέα. Μόνο τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται διά διαιρέσεως.

Τώρα το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ανώτερα ζώα. Αυτό που γίνεται στο εργαστήριο είναι να απομονωθεί ένα ωάριο, να απομακρυνθούν με κάποιο τρόπο τα γονίδια της μητέρας από αυτό το ωάριο και να εισαχθούν μέσα σ' αυτό τα ξένα γονίδια ενός άλλου οργανισμού, είτε αρσενικού, είτε ενός άλλου θηλυκού. Ετσι, από αυτό το ωάριο μπορεί να προκύψει ένας οργανισμός πλήρης, του οποίου τα γονίδια είναι ίδια και απαράλλακτα με του δότη.

ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Είναι ένας κλάδος της βιολογίας που μελετά τη λειτουργία και τη δομή των ζωντανών οργανισμών στο επίπεδο των μορίων. Κλασικό είναι το παράδειγμα της μεσογειακής αναιμίας. Κάποτε ξέραμε ότι είναι γενετική πάθηση και ότι έχει να κάνει με την αιμοσφαιρίνη. Τώρα, γνωρίζουμε στο μόριο της αιμοσφαιρίνης ποιο ακριβώς από τα αμινοξέα, από τα οποία αποτελείται η αιμοσφαιρίνη είναι μεταλλαγμένο και με ποιο μηχανισμό δημιουργείται η αρρώστια.

Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ είναι νεότερος κλάδος της βιοτεχνολογίας. Ασχολείται με το γενετικό κώδικα που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο. Σήμερα μπορούν να εντοπιστούν και να απομονωθούν γονίδια, να τεμαχιστούν και να μεταμοσχευτούν. Με την ανταλλαγή των γονιδίων δημιουργούνται οργανισμοί με νέες ιδιότητες. Αυτό γίνεται επειδή τα γονίδια όλων των οργανισμών (του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών ή βακτηριδίων) αποτελούνται από την ίδια χημική ουσία, το DNA...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ