Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος

Το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (ΠΑΓ) ξεκίνησε στις ΗΠΑ και είναι το πρώτο επιστημονικό πρόγραμμα έρευνας που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συντονίζεται από τον επιστημονικό οργανισμό, HU. G. O. Ο Human Genome Organization (Οργανισμός Μελέτης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος) ιδρύθηκε πριν από τέσσερα, πέντε χρόνια από τον Πίτερ Μακ Γιούλικ.

Το ΠΑΓ λειτουργεί συντονισμένα σε τρία επίπεδα. Ενα τμήμα της έρευνας, καταγραφής ή χαρτογράφησης του ανθρώπινου γενετικού κώδικα γίνεται στο πανεπιστήμιο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, άλλο στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Βρετανίας και άλλο σε πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας. Οι δότες DNA στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολλοί εθελοντές, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες. Αλλωστε, η λήψη ανθρώπινου DNA είναι πλέον μια σχετικά απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει από τρίχες, αίμα, ή οποιοδήποτε άλλο σωματικό υγρό.

Πάνω στο πρόγραμμα εργάζονται περίπου 20.000 επιστήμονες, με στόχο την ανάλυση του ανθρώπινου γενετικού κληρονομικού κώδικα μέχρι την ύστατη λεπτομερειακή μοριακή δομή. Σύμφωνα με τον δ/ντή του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Ανθρώπινης Γενετικής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί το πολύ μέχρι το 2003...

Ποιοι είναι οι χρηματοδότες του Χιούμαν Τζενόμ Πρότζεκτ; Μια μεγάλη χρηματοδοτική πηγή είναι το εθνικό ίδρυμα υγείας και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Επίσης συμμετέχουν φαρμακευτικές και άλλες εταιρίες που για ευνόητους λόγους ενισχύουν αυτές τις έρευνες.

Αντίστοιχα, στη 12η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΑΓ, με κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των κρατών - μελών. Υπάρχουν, βέβαια, και εθνικά προγράμματα μελέτης των ανθρώπινων γονιδιώματος κυρίως στην Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα ευρωπαϊκής χώρας για τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι αυτό της Μ. Βρετανίας, της οποίας τα κονδύλια ισοδυναμούν με τα χρήματα που δίνει από μόνη της η αρμόδια διεύθυνση της Ε Ε! Είναι, συνεπώς, λογικό η πρωτοπορία σ' αυτό τον τομέα της επιστήμης να προέρχεται από τις παραπάνω χώρες, όπως και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ο Ντάνιελ Ντρελ του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας προβλέπει μια "φαύλη νομική επανάσταση" ευρεσιτεχνιών που βασίζεται σε αποκωδικοποιήσεις γονιδίων, καθώς οι εταιρίες με φρενίτιδα επιχειρούν να εξασφαλίσουν σειρές DNA με εμπορική αξία. Επιφανείς γενετιστές προειδοποιούν, πάντως, ότι οι θεραπείες ασθενειών που στηρίζονται στα γονίδια θα είναι πολύ δαπανηρές για διαδεδομένη χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ