Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφίγγει η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων

Η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί την κυβέρνηση σε σπασμωδικές κινήσεις. Ετσι, εκτός από τα σενάρια περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εξετάζονται μέτρα για περιορισμό των τραπεζικών δανείων για καταναλωτικούς σκοπούς

Με σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, που παρατηρείται από τις αρχές του 1996. Ετσι, εκτός από τα σενάρια για περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζονται και μέτρα περιορισμού των δανείων από τις τράπεζες (κυρίως για καταναλωτικούς σκοπούς), καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να δει κατάματα τις πραγματικές αιτίες, που ο πληθωρισμός καλπάζει στα ύψη. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, όπου εξετάστηκαν μέτρα για τον περιορισμό της αυξημένης ρευστότητας στην αγορά, καθώς τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στους ιδιώτες - δηλαδή η πιστωτική επέκταση των τραπεζών - αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το Μάρτη ο ρυθμός αύξησης προσφοράς χρήματος θα κυμανθεί στο 11,2 - 11,3% (δείκτης Μ3), παραμένοντας μακριά από το στόχο του 6 - 9% για το 1996. Το Μάρτη, επίσης, η πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα κινείται με ρυθμούς σταθερά πάνω από 20%,ενώ και ο πληθωρισμός θα επιμείνει στα ίδια, αν όχι περισσότερο ανοδικά επίπεδα, τουλάχιστο μέχρι τον Ιούνη.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να χαλιναγωγήσει το "τέρας" του πληθωρισμού, που σηκώνει κεφάλι και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στα λαϊκά εισοδήματα, αλλά και στους στόχους που είχαν τεθεί για βασικούς οικονομικούς δείκτες, η Τράπεζα Ελλάδας μείωσε από χτες τα επιτόκια, με τα οποία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, εξετάστηκαν μέτρα περιορισμού της ρευστότητας, χωρίς όμως να ανακοινωθούν αν πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Ο διοικητής της Τράπεζας ΕλλάδοςΛ. Παπαδήμος δε δέχτηκε να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος συνάντησης που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου.Σε σχετικές ερωτήσεις, κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν μέχρι τις 30 Απρίλη, που ο ίδιος θα διαβάσει την έκθεσή του, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδας. Οι πληροφορίες λένε, ότι ο Λ. Παπαδήμος θα ανακοινώσει μέτρα συγκράτησης της πιστωτικής επέκτασης, είτε διοικητικά είτε με το χαρακτήρα "σύστασης" προς τις εμπορικές τράπεζες, ενώ, παράλληλα, θα δώσει έμφαση στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής και την αντιμετώπιση της ρευστότητας, που προκαλείται από τα εισαγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Η αντίδραση, πάντως, της Τράπεζας Ελλάδας, να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των εμπορικών τραπεζών, αναμένεται να επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο μέτωπο του πληθωρισμού. Αιτία είναι ότι η πτώση των επιτοκίων δρα στην αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση της μείωσης της ρευστότητας.Παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδίδουν την εμμονή της ρευστότητας σε ψηλά επίπεδα, κύρια στην έξαρση των καταναλωτικών πιστώσεων, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να προέρχεται από τις πιστωτικές κάρτες, που διατηρούν υψηλότατα επιτόκια αποπληρωμής. Επίσης, σημαντικός λόγος είναικαι οι εκτεταμένες εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων απ' το εξωτερικό, καθώς τα πραγματικά επιτόκια - παρά τις τελευταίες ονομαστικές μειώσεις - ενδείκνυνται για δραχμικές τοποθετήσεις.

Οι εισροές αυτές, ωστόσο, φαίνονται να ελέγχονται, καθώς το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ανέρχεται σε 16,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, απόθεμα που εμπνέει στην κεντρική τράπεζα αρκετή σιγουριά. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα δε δραχμοποιήθηκαν μεγάλα ποσά κερδοσκοπικών κεφαλαίων, με στόχο βέβαια τον περιορισμό τής από εκεί προερχόμενης ρευστότητας, ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα η δραχμή να παρουσιάζεται το Μάρτη ενισχυμένη σε σχέση με τα περισσότερα ξένα νομίσματα.

Το φορτισμένο κλίμα αναμένεται, μάλιστα, να αναθερμανθεί τον ερχόμενο μήνα, καθώς το δημόσιο θα κληθεί να αποπληρώσει τεράστιες ανάγκες που φτάνουν το1,5 τρισ. δρχ. και αφορούν λήξεις δανείων προηγούμενων ετών. Δεδομένης της πίεσης που θα ασκηθεί - παρά την ύπαρξη έντονης ρευστότητας - για αύξηση των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο η άσκηση αντιπληθωριστικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ