Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
220496r.255

Σύντροφοι επαγρυπνείτε

Αγαπητοί σύντροφοι,

Κάθε συνέδριο του Κόμματός μας συνηθίσαμε να το χαρακτηρίζουμε κρίσιμο, γιατί είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και η ορθότητα των αποφάσεών του, αλλά και η δουλιά για την υλοποίησή τους καθορίζουν τη δράση και την προοπτική του ΚΚΕ για το διάστημα μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Το 15ο Συνέδριο, όμως, είναι στην κυριολεξία το πιο κρίσιμο και θα πρέπει να αναδειχτεί και σαν συνέδριο ορόσημο στην πορεία του ΚΚΕ. Είναι Συνέδριο Καταστατικό και Προγραμματικό, είναι αυτό που θα καθορίσει τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, θα καθορίσει με λίγα λόγια την πολιτική φυσιογνωμία του και τον τρόπο οργάνωσης και δράσης του.

Στο συνέδριο αυτό θα αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε, κάτω από ποιες καταστατικές αρχές θα δουλεύουμε, θα καθορίσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους, αλλά και την πολιτική μας τακτική για την επόμενη τετραετία που θα πρέπει να είναι τέτοια, που να φέρνει πιο κοντά τους στόχους μας αυτούς.

Παρά την απογοήτευση και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και στο λαό μας από την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, παρά τη λυσσώδη επίθεση του διεθνή και ντόπιου ιμπεριαλισμού στις κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο των λαών του πλανήτη μας και του δικού μας λαού μέσα από διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, το ΚΚΕ πηγαίνει στο 15ο Συνέδριό του με καλές προοπτικές. Προοπτικές που δημιούργησε η πολιτική που επεξεργάστηκε και εφάρμοσε στο μέτρο του δυνατού μετά το 14ο Συνέδριο.

Πολιτική που περπάτησε μέσα στον ελληνικό λαό και δικαιώνεται κάθε μέρα, γιατί πορεύεται στο δρόμο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του και λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, είτε αφορά την εξωτερική πολιτική (Ελληνοσκοπιανό - Ελληνοτουρκικό), είτε την οικονομική πολιτική και την εθνική υπόσταση της χώρας μας (θέσεις για την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - "Λευκή Βίβλος" κλπ. ), είτε τους άλλους τομείς της εσωτερικής πολιτικής.

Η αναγνώριση της ορθότητας των θέσεων του Κόμματός μας από τον ίδιο το λαό, άσχετα σε ποιο βαθμό θα εκφραστεί αυτό θετικά στις επόμενες εκλογές, είναι πολλοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν και τους ξέρουμε καλά, ατσαλώνει την πίστη του κομμουνιστή ότι βαδίζει το σωστό δρόμο στην προσπάθεια διαμόρφωσης του υποκειμενικού παράγοντα για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τη δημιουργία μιας ανθρώπινης και βαθιά δημοκρατικής κοινωνίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής.

Δεν είναι λίγο να αρχίζει να αναγνωρίζει ο εργάτης και ο αγρότης, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας και ο άνεργος, ότι πίσω από τα προβλήματά τους κρύβεται η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", κρύβονται η νέα ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ και ότι η επιχειρούμενη αναθεώρηση με τη Διακυβερνητική άρχισε θα τους φέρνει σε χειρότερη θέση. Δεν είναι λίγο να αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων και των δορυφόρων τους διαφέρουν μόνο στον τρόπο διατύπωσής τους, δηλαδή στα λόγια και ότι το σύνθημά μας "Πέντε κόμματα δύο πολιτικές", είναι η ωμή πραγματικότητα.

Είναι αφάνταστα εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο, κουβεντιάζοντας στα καφενεία και στους χώρους δουλιάς επ' ευκαιρία του συνεδρίου να νιώθεις το αλάνθαστο λαϊκό αισθητήριο να μεταμορφώνει τη σκέψη του εργάτη και του αγρότη, και απορείς με την ευκολία και την απλότητα που καταλαβαίνει την ανάγκη επιβολής της δικτατορίας του προλεταριάτου ως βασικής προϋπόθεσης για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιεχόμενό της ως το αντίθετο της δικτατορίας του κεφαλαίου που υφίσταται σήμερα, σαν τη δική του (των πολλών) δικτατορία ενάντια στους λίγους, άρα το βαθιά δημοκρατικό περιεχόμενό της.

Είναι πολύ, όμως σύντροφοι, αυτά που εύκολα αντιλαμβάνεται ή και διαισθάνεται ο λαός, να μην μπορούν να τα καταλάβουν ή να τα αμφισβητούν κορυφαία κομματικά στελέχη και μέλη της ΚΕ και του ΠΓ.

Δεν είναι δυνατόν, αλλά και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα στελέχη, που να αμφισβητούν βασικές ιδεολογικές αρχές και πολιτικές επιλογές του Κόμματος.

Δεν μπορεί κανείς να παράγει πολιτική και να καθοδηγεί το Κόμμα σε κάτι που δεν πιστεύει ακράδαντα ο ίδιος. Εξ άλλου ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των κομμουνιστών στην 77χρονη πορεία του Κόμματός μας, πήγαζε και πηγάζει από τη βαθιά πίστη στις ιδεολογικές μας αρχές και στο όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Και μη μου πείτε ότι είναι επιτρεπτές οι διαφορετικές προσωπικές απόψεις σε τέτοιο επίπεδο και για τέτοια θέματα. Διαφορετική εκτίμηση για το χρόνο που θα δημιουργηθούν συνθήκες επαναστατικής κρίσης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος τη δέχομαι, σε τέτοια θέματα όμως όχι.

Η πείρα μας απ' το 13ο Συνέδριο μάς έμαθε καλά πού απέβλεπαν οι προσωπικές απόψεις των Ανδρουλάκηδων και άλλων τότε συντρόφων.

Γι' αυτό σύντροφοι, χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα στην εκλογή των συντρόφων που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο συνέδριο.

Τα κείμενα, που έδωσε για διάλογο η ΚΕ είναι σχέδια Καταστατικού και Προγράμματος, η τελική τους διαμόρφωση θα γίνει στο Συνέδριο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του Σώματος.

Η υλοποίησή τους πάλι θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση πρώτα απ' όλα της νέας ΚΕ.

Θα 'πρεπε εξ άλλου στον προσυνεδριακό διάλογο να καταθέσουν τις απόψεις τους όλα τα μέλη της ΚΕ και των Συντονιστικών Επιτροπών για να διαμορφώσουν όλοι οι σύντροφοι και περισσότερο οι σύνεδροι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική άποψη και για την κριτική της δράσης των απερχόμενων οργάνων, αλλά περισσότερο για τη σύνθεση των καινούριων.

Η ΚΕ στα κείμενα των σχεδίων Καταστατικού και Προγράμματος έκανε σοβαρή δουλιά και με τη συμβολή των συντρόφων και των φίλων του Κόμματος μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο μέχρι το συνέδριο, αλλά και με τη γόνιμη συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών του, τα κείμενα αυτά θα συμπληρωθούν και θα αποτελέσουν τη βάση για το ποιοτικό ανέβασμα της δουλιάς των κομμουνιστών, για την εδραίωση και την παραπέρα ανάπτυξη του ΚΚΕ μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, θα αποτελέσουν την πυξίδα που θα προσανατολίζει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Στην προσπάθεια αυτή θα καταθέσω και τις δικές μου προτάσεις:

1. Κατ' αρχήν, διαπιστώνοντας στην Εκθεση Δράσης της ΚΕ το χαμηλό ιδεολογικό επίπεδο της πλειοψηφίας των συντρόφων δεν μπορούμε να λέμε στο Σχέδιο Προγράμματος ότι το ΚΚΕ είναι το Κόμμα και η συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης και να μην κάνουμε ταυτόχρονα μια συνοπτική έστω αναφορά στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, να μην ορίζουμε έστω τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του ταξικού περιεχομένου. Ετσι δημιουργείται μεγάλη σύγχυση στους συντρόφους και φίλους του Κόμματος και ο καθένας δίνει τη δική του εμπειρική ερμηνεία.

2. Η θέση 31 σελ.24 πρέπει κατά τη γνώμη μου να διαγραφεί εντελώς και να μη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για τους παρακάτω λόγους:

α). Το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από τις δυνάμεις του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου δε συνεπάγεται και κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας που θα βρίσκεται στα χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου και η οποία μόνο με επαναστατικές διαδικασίες μπορεί να κατακτηθεί, άρα το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, η παράταση της ζωής του με καινούριο πρόσωπο, με δημοκρατική επίφαση και θα αποτελούσε την πραγματοποίηση του πιο προωθημένου και τολμηρού σεναρίου των κυρίαρχων κύκλων του συστήματος.

β). Θα σταματούσε το παραπέρα δυνάμωμα του μετώπου και θα νέκρωνε το εργατικό και λαϊκό κίνημα, αφού ο λαός θα αποπροσανατολιζόταν, γιατί από μια τέτοια κυβέρνηση θα περίμενε σοσιαλιστική πολιτική, θα δυσφημούσε για μια ακόμη φορά τις αρχές και το περιεχόμενο του επιστημονικού σοσιαλισμού (κάτι ανάλογο έκανε και το ΠΑΣΟΚ με τα αριστερά του συνθήματα), θα συνέβαλε αρνητικά στη διαμόρφωση του υποκειμενικού παράγοντα για τη δημιουργία συνθηκών επαναστατικής κρίσης, αναγκαίας προϋπόθεσης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

γ). Η θέση αυτή προσανατολίζει το Κόμμα και το λαό στη λαθεμένη και από την πρόσφατη πείρα μας ("Συνασπισμός") αντίληψη των πολιτικών συμμαχιών και καλλιεργεί την ιδέα του περάσματος στο σοσιαλισμό μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί θέλει να αγνοεί ότι οι διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες σήμερα (στο μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερες) δεν έχουν καμιά σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με μια Σοβιετική Ενωση ηγέτιδα δύναμη και τον Κόκκινο Στρατό νικητή και ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε.

Το πέρασμα μιας τέτοιας θέσης στο Σχέδιο Προγράμματος της ΚΕ φοβάμαι σύντροφοι ότι φωτογραφίζει τους εσωτερικούς της συσχετισμούς.

Μακάρι οι φόβοι μου να διαψευστούν.

Μέχρι τότε όμως θεωρώ καθήκον μου να φωνάζω: ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ Επαγρυπνείτε!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Μέλος Νομαρχιακού Γραφείου Αρτας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχει ανέβει η απαιτητικότητα για μια νέα ανοδική πορεία του ΚΚΕ, για να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης (2021-04-24 00:00:00.0)
Τελευταίος αποχαιρετισμός στον σύντροφο Δημήτρη Κρεωνά (2013-08-10 00:00:00.0)
Ημουνα και είμαι μαχητής του Κόμματος (2000-12-16 00:00:00.0)
Πώς είδε ο Τύπος τις «Θέσεις» της ΚΕ του ΚΚΕ (2000-09-19 00:00:00.0)
Βούλα Χομόνδοσλη (1996-05-25 00:00:00.0)
0903096. r38 (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ