Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
250496r.314

Μερικές παρατηρήσεις πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζω και γω με τη σειρά μου μέσα από τη στήλη του προσυνεδριακού διαλόγου το 15ο Συνέδριο του Κόμματος μας. Πιστεύω και ευελπιστώ όπως όλοι οι σύντροφοι, φίλοι, οπαδοί και αφανείς αγωνιστές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού πως το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα καταφέρει να γίνει η αφετηρία, για να γραφτεί μια ακόμα ένδοξη σελίδα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, βγάζοντας το Κόμμα μας από την τελμάτωσή του και καθιστώντας το κατ' όνομα και κατ' ουσίαν, επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, μοχλό απελευθέρωσης του λαού μας.

Από τη μελέτη των προσυνεδριακών ντοκουμέντων που έκανα, καταθέτω και γω τα ερωτηματικά που μου γεννιούνται και το δικό μου προβληματισμό πάνω στα ζητήματα που θέτει η ΚΕ του Κόμματος.

  • Γύρω από το νέο Σχέδιο Καταστατικού, θα ήθελα να επισημάνω σύντροφοι, την απαλοιφή που έγινε στο άρθρο 48 του προηγούμενου καταστατικού, όπου αναφέρονται οι περιπτώσεις και ο τρόπος διεξαγωγής δημοψηφισμάτων μέσα στο κόμμα. Δε γνωρίζω κάτω από ποιο σκεπτικό - σωστό ή λανθασμένο - η ΚΕ έκρινε τη μη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του άρθρου, αλλά θεωρώ πως πρέπει να γίνει σοβαρότερη και σε βάθος επανεξέταση αυτής της απόφασης απαλοιφής του άρθρου 48. Το δημοψήφισμα, σύντροφοι, αποτελεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα τόσο μέσα στην κοινωνία και πόσο μάλλον μέσα στο κόμμα. Το δημοψήφισμα, πιστεύω, διασφαλίζει την αρτιότερη διαλεχτική σχέση μεταξύ "βάσης" και "κορυφής" και αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

* Στο Σχέδιο Προγράμματος θεωρώ επιτακτική ανάγκη το Συνέδριο να διασαφηνίσει ορισμένα θέματα γύρω από το βασικό άξονα πολιτικής πράξης του Κόμματος μας το α - α - δ μέτωπο.

Καταρχήν θα πρέπει βασικά να ξεκαθαριστεί μέσα σε ποια πλαίσια θα υφίσταται το α - α - δ μέτωπο από τη στιγμή που θα καταφέρει να πάρει την εξουσία. Εφόσον το α - α - δ μέτωπο αποτελεί τη στρατηγική ταχτική περάσματος στον σοσιαλισμό, εύλογα γεννιέται το ερώτημα: αυτό θα υφίσταται μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας ή μέσα από την εγκαθίδρυση μιας μορφής λαϊκής δημοκρατίας (θέτοντας δηλαδή τα θεμέλια του σοσιαλισμού);

Θα πρέπει να γίνει σαφές και να αναλυθεί ευρέως πως μέσα από το α - α - δμέτωπο θα πραγματοποιηθεί η σοσιαλιστική επανάσταση. Και μόνο από τη συνταγματική εφαρμογή του άρθρου 30 του ΣΠ (βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης), θα πρέπει να αναμένουμε ήδη την αμείλικτη αντίδραση των ντόπιων και ξένων καπιταλιστών - ιμπεριαλιστών. Η σύγκρουση αναμένεται να επέλθει πολύ γρήγορα και πολύ βίαιη. Το α - α - δ μέτωπο τότε θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει την ταξική σύγκρουση και να πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση; Αν ναι; Πώς; Δεν επιζητώ σύντροφοι να γίνουμε μάντεις και να κινούμαστε με προγνωστικά, αλλά διορατικοί όπως πρέπει να είναι ο κάθε επαναστάτης και γνώστες της νομοτέλειας βάσει των δεδομένων μας.

Συνεπώς, θα πρέπει να διασαφηνίσουμε τον ακριβή κοινωνικό και πολιτικό ρόλο του μετώπου μέσα στο προτσές της επαναστατικής ανέλιξης, γιατί αλλιώς εύκολα θα υποπέσουμε στη λογική των "σταδίων" για το πέρασμα στο σοσιαλισμό(την πραγμάτωση του αντικειμενικού μας στόχου) και πολύ σκληρά θα κατηγορηθούμε από τους διάφορους αριστεριστές, που μας "περιμένουν στη γωνία" ότι τα επαναστατικά χαρακτηριστικά μας αλλοιώνονται και ότι γινόμαστε άξιοι συνεχιστές των φανφαρόνων ρεβιζιονιστών του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και των νεότερων ευρωκομμουνιστών που προδοτικά δήθεν ευαγγελίζονταν την "ειρηνική μετάβαση στο σοσιαλισμό". Είμαστε, σύντροφοι, το επαναστατικό κόμμα, γέννημα και θρέμμα της εργατικής τάξης και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το αποδείξουμε.

Τέλος, επισημαίνω πως θα πρέπει να δούμε προσεκτικότερα την έκφραση που χρησιμοποιείται στο ΣΠ για τις μορφές πάλης όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές πάλης". Να προσδιοριστούν επακριβώς ποιες εμείς οι κομμουνιστές θεωρούμε ως μορφές πάλης και να αναδειχτεί ο ρόλος της επανάστασης και ο ρόλος της "βίας" όπως προσδιόρισαν τον ίδιο τον όρο και την έννοια του οι Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν.

ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

"Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΜΑ ΘΑ 'ΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ"

"VENCEREMOS"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΖΑΤΣΑΣ

Μέλος του ΤΣ Α Αθήνας της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το σοσιαλισμό (2009-01-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-15 00:00:00.0)
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο (2000-11-07 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στο ξεπέρασμα των αδυναμιών (1996-06-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ