Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Κινδυνεύει η βόρεια πλευρά του ναού

Χατίρια στον ΕΟΤ και στο Εθνικό Θέατρο

Ο Παρθενώνας μπορεί να αναστηλώνεται, με ρυθμούς χελώνας, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του τεχνικού - επιστημονικού προσωπικού, αλλά η βόρεια πλευρά του ναού είναι σχεδόν ετοιμόρροπη,παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των επιστημόνων και της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) για άμεση αναστήλωση. Η ΕΣΜΑ στις 6/6/1995 ζήτησε έγγραφα, τη γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος με αφορμή την πτώση θραύσματος από το γείσο,διαστάσεων 30 επί 22 εκατοστών.

Ωστόσο, ο προϊστάμενος της Εφορείας Ακροπόλεως, Π. Καλλιγάς,απηύθυνε σχετική εισήγηση προς τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ ένα χρόνο αργότερα (23/4/96).Αποτέλεσμα: το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προχτές.

Το πρόβλημα της βόρειας πλευράς είχε αντιμετωπιστεί προσωρινά με σφιγκτήρες. Αλλά, όπως είπε ο καθηγητής, Χαρ. Μπούρας, η πλευρά είναι ιδιαίτερα επισφαλής και ο κίνδυνος κατεδάφισης άμεσος. Τα ρήγματα στους κίονες και τα επιστύλια είναι τόσο μεγάλα, ώστε ανάμεσά τους χωράει παλάμη.Τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλης έκτασης επέμβαση και έμμεσα έθεσε ζήτημα για το ανθρώπινο δυναμικό, αφού οι έμπειροι μαρμαροτεχνίτες στην Ακρόπολη έχουν γεράσει. "Με αυτούς τους ρυθμούς, είπε, οι αναστηλώσεις δε θα τελειώσουν ούτε μέχρι το 3000 μ.Χ.",βάζοντας το Συμβούλιο μπροστά στο συνολικότερο πρόβλημα των έργων στην Ακρόπολη.

Συνολικά ο Παρθενώνας έχει μια οδυνηρή προϊστορία καταστροφών των αρχιτεκτονικών του μελών: φωτιές, ανατίναξη του Μοροζίνι, σεισμούς, οξείδωση του σιδήρου και χρήση τσιμέντου (αναστηλώσεις Μπαλάνου).

Το ΚΑΣ, προχθές, αποφάσισε τοποθέτηση σκαλωσιάς από υλικό που αντέχει τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο παρά την αισθητική βλάβη που θα προκαλέσει στο μνημείο.

Διχάζουν Επίδαυρος και ΗρώδειοΔίχασε το ΚΑΣ το αίτημα του ΕΟΤ για εκδηλώσεις στο Ηρώδειο1/5 - 10/10/96.Για μια ακόμη φορά ο ΕΟΤ προγραμμάτισε εκδηλώσεις, χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή χωρίς προηγούμενη άδεια του ΚΑΣ. Ετσι ήταν επεισοδιακή η παραχώρηση του Ηρωδείου (με 5 ψήφους υπέρ, 5 κατά και με τη θετική ψήφο του προέδρου του ΚΑΣ να μετράει διπλή).

Τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν ότι ο ΕΟΤ δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για τη συντήρηση και καθαρισμό του χώρου. Το μνημείο έχει εγκαταλειφθεί στη χρήση του.Και βέβαια τα ορατά υπέργεια καλώδια, τα σκουπίδια και άλλα φαινόμενα, δε... συνάδουν με το μνημείο. Το ΚΑΣ επέβαλε στον ΕΟΤ σύνταξη μελέτης συντήρησης, που "αν δεν παραδοθεί ως τον Οκτώβρη του χρόνου δε θα του παραχωρηθεί ο χώρος".

Οσο για την Επίδαυρο η ιστορία των παραχωρήσεων μόνο σκανδαλώδης χαρακτηρίζεται. Γνωρίζοντας ο ΕΟΤ το ανώτατο επιτρεπτό "πλαφόν" των 7 διημέρων, αρχικά ζήτησε 7 Σαββατοκύριακα συν 1 για εκδήλωση του Λυγουριού, αλλά προχθές ζήτησε 8 συν 1 Σαββατοκύριακα.Το σκανδαλώδες είναι ότι το διήμερο που προστέθηκε αφορά σε δεύτερη παράσταση του ΕΘνικού Θεάτρου,ενώ και για τα κρατικά θέατρα προβλέπεται ένα διήμερο. Το ΚΑΣ, για να μην χαλάσει τα "κέφια" του Νίκου Κούρκουλου "υιοθετεί" τη δεύτερη παράσταση ως "εκδήλωση του ΥΠΠΟ", με τη δικαιολογία ότι το ΕΘ είναι εποπτευόμενος φορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ