Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Ισραήλ και ΗΠΑ προσπαθούν να διαψεύσουν ή να αλλοιώσουν το πόρισμα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Κανά

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα του βομβαρδισμού της βάσης του ΟΗΕ στην Κανά από ισραηλινά βομβαρδιστικά μετά από τη σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" για τις "αναλήθειες", που περιέχει το πόρισμα του ΟΗΕ και μιλούν για τορπιλισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και για καταστροφή της εκεχειρίας. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιμένουν στην ορθότητα των συμπερασμάτων τους, ενώ η Βρετανία ζήτησε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. Υπό τη σκιά της δίνης αυτής, άρχισε, χτες, στο Ισραήλ επισήμως και η προεκλογική εκστρατεία για την αναμέτρηση της 29ης του Μάη.

Σε πόλεμο δηλώσεων και εκτιμήσεων έχουν αποδυθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να διαψεύσουν το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να προλάβουν τη διεθνή κατακραυγή. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας Μαντλίν Ολμπράιτ εξέφρασε την έκπληξή της για την "υποστήριξη που δίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, σε τέτοια αβάσιμα συμπεράσματα, τα οποία απειλούν άμεσα την επιτυχία της εκεχειρίας". Επισήμως, ο Λευκός Οίκος αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τα συμπεράσματα της έκθεσης, όμως, όπως έγινε γνωστό από ανώτερες διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη δημοσιευτεί η έκθεση της ειδικής επιτροπής, απειλώντας ότι θα προβάλουν "βέτο" στην όποια παρόμοια ενέργεια.

Οργισμένη είναι και η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο δεύτερος, στην ιεραρχία, αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Νταβίντ Πελέγκ, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ευθύνες που αποδίδονται στο Ισραήλ μέσω του πορίσματος και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες των συμπερασμάτων αυτών θα είναι καταστροφικές για το μέλλον της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ με επικεφαλής τον στρατιωτικό σύμβουλο του Μπούτρος Γκάλι, Φρανκ Βαν Κάπεν, επιμένουν στα αρχικά τους συμπεράσματα και επιμένουν ότι είναι απίθανο να αληθεύουν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί λάθους, καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στη βιντεοταινία που έχουν στα χέρια τους. Στην αντιπαράθεση εμπλέκεται, από χτες, και η Βρετανία, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τα στοιχεία που ήρθαν στο φως και ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

Υπό τη σκιά του πορίσματος των Ηνωμένων Εθνών, άρχισε, χτες, στο Ισραήλ η προεκλογική εκστρατεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Σιμόν Πέρες και τον ηγέτη της συντηρητικότατης "Λικούντ", Μπένζαμιν Νετανάγιου, να είναι στήθος με στήθος μπροστά στο νήμα της εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα, χτες, ήταν η πρώτη μέρα μετάδοσης των τηλεοπτικών μηνυμάτων των δύο αντιπάλων, που έχουν στοιχίσει τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς στο Ισραήλ απαγορεύονται οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις υποψηφίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ