Πέμπτη 9 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Αναζητείται "συμβιβαστική" λύση

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία και η Βρετανία αναζητούν συμβιβαστική λύση στη διένεξη που προκλήθηκε, από την υπόθεση κατασκοπίας στη Μόσχα, ως προς το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των Βρετανών διπλωματών, που πρόκειται να απελαθούν ως ανεπιθύμητα πρόσωπα, δήλωσε πηγή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (ΟΥΑΡ) στο Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η ΟΥΑΡ, ως γνωστό, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελαθούν εννιά άτομα της βρετανικής πρεσβείας, τα οποία είχαν επαφή με Ρώσο πολίτη, Βρετανό πράκτορα, που συνελήφθη πρόσφατα. Από τη μεριά της, η Βρετανία, σύμφωνα και με νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ, επιμένει ότι η Μόσχα δεν έχει θεμελιώσει τις κατηγορίες εναντίον των Βρετανών διπλωματών και απείλησε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, αν προχωρήσει στις απελάσεις. Η ΟΥΑΡ, όμως, έχει αναφέρει ότι επέδωσε στο Βρετανό πρεσβευτή λεπτομερή στοιχεία για τις δραστηριότητες των Βρετανών διπλωματών, που δε συμβιβάζονται με τη διπλωματική ιδιότητά τους. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν επιβεβαίωσε ακόμα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τις απελάσεις. Συνάντηση για το θέμα αυτό είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ με τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα Αντριου Γουντ. "Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Καθήκον των πολιτικών είναι να βρουν μια λύση που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε πηγή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Απελάσεις διπλωματών

Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, η Ρωσία διέταξε Εσθονό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα, επειδή επιδιδόταν σε "ασυμβίβαστες με τη διπλωματική πρακτική" ενέργειες. Η Εσθονία, από τη μεριά της, απέλασε Ρώσο διπλωμάτη σε αντίποινα για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απελάσει Εσθονό διπλωμάτη από τη Μόσχα. Τα ονόματα των απελαθέντων διπλωματών δεν έγιναν γνωστά.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Βαλτικής πρόκειται να διεξαχθούν το καλοκαίρι, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Σύμφωνα με το "Ρόιτερ", η ανακοίνωση της διεξαγωγής των ασκήσεων με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία μεσολαβεί σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν από τη μια να καθησυχάσουν τις φιλοδυτικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και από την άλλη να επισημάνουν τα όρια της δικαιοδοσίας τους σε κείνες τις δυνάμεις της Ρωσίας που επιθυμούν την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πρώτη άσκηση ναυτικής συνεργασίας με την κωδική ονομασία BALTOPS, που θα γίνει την πρώτη βδομάδα του Ιούλη και αφορά θαλάσσιες έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης, θα συμμετάσχουν ναυτικές δυνάμεις από τις Βαλτικές Χώρες, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τις σκανδιναβικές χώρες. Η δεύτερη, με την ονομασία "Βαλτική Πρόκληση" (8-18 Ιουλίου), περιλαμβάνει ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων για "ειρηνευτικές επιχειρήσεις". Θα συμμετάσχουν Αμερικανοί πεζοναύτες και το Βαλτικό Τάγμα, στρατιωτική δύναμη από τις τρεις βαλτικές χώρες, που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μόσχα απειλεί ακόμα και με κλείσιμο πρεσβείας στη Σόφια (2022-07-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και ένταση του «διπλωματικού πολέμου» (2021-04-24 00:00:00.0)
Συνέχιση αντιπαράθεσης με απελάσεις διπλωματών (2018-03-31 00:00:00.0)
Ενίσχυση των αμερικανικών περιπολιών (2017-09-01 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις λόγω κατασκοπίας (1996-05-08 00:00:00.0)
Ιστορία κατασκοπίας (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ