Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενταση στις σχέσεις λόγω κατασκοπίας

Την "κατάλληλη εποχή", για την προεκλογική εκμετάλλευση από πλευράς του Γιέλτσιν, ανακοινώθηκε η επιχείρηση

ΜΟΣΧΑ. -

Την απέλαση εννιά Βρετανών διπλωματών από τη Μόσχα, που κατηγορούνται για κατασκοπία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (ΟΥΑΡ) Αλεξάντρ Ζντάνοβιτς. Ο Ζντάνοβιτς δήλωσε ότι αποδόθηκε στον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Μόσχα Αντριου Γουντ κατάλογος εννέα "πρακτόρων που εργάζονταν με διπλωματική κάλυψη και κηρύσσονται ανεπιθύμητα πρόσωπα". Ανέφερε, επίσης, ότι στο έγγραφο, που επιδόθηκε στον Βρετανό πρεσβευτή, η ΟΥΑΡ "εξηγεί λεπτομερώς τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει ο καθένας από τους εν λόγω κατασκόπους και παρέχει εξακριβωμένα στοιχεία για τις επαφές τους με Ρώσο πολίτη, που συνελήφθη για κατασκοπία υπέρ της Μεγάλης Βρετανίας". Οπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα συνελήφθη ένας Ρώσος πολίτης που διενεργούσε κατασκοπία προς όφελος της Βρετανίας και βρισκόταν σε επαφή με τους Βρετανούς διπλωμάτες. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, πρόκειται για ένα "σχετικά νεαρό άτομο, το οποίο είχε στρατολογηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990" και έδινε στις ειδικές βρετανικές υπηρεσίες "απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν τον τομέα της στρατηγικής άμυνας και της πολιτικής". Τώρα βρίσκεται στις φυλακές Λεφέρτοβο της Μόσχας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν συνέστησε στο Λονδίνο να αποφύγει τις "υπερβολές και τις βιαστικές αποφάσεις". Επισήμανε δε ότι αυτό το περιστατικό δεν πρέπει να επηρεάσει τις καλές σχέσεις των δυο χωρών. Η επισήμανση αυτή έχει σχέση με την προειδοποίηση της Βρετανίας ότι θα αντιδράσει δριμύτατα. Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που ξέσπασε με τη Μόσχα κατέστησε σαφές ότι αν οι Ρώσοι προχωρήσουν σε απελάσεις, θα απαιτήσει αναπόφευκτα εκ μέρους του Λονδίνου μια "πληρωμένη" απάντηση. Το Φόρεϊν Οφις απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τες ως "εντελώς άδικες".

Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι εκφράζουν, πάντως, τη γνώμη ότι η αποκάλυψη του κατασκόπου και η απότομη κλιμάκωση της έντασης έρχεται γάντι στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ενόψει των προεδρικών εκλογών, που έχει να αντιμετωπίσει τον κομμουνιστή ηγέτη Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Και δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας, τώρα που ο Γιέλτσιν φόρεσε την τήβεννο του πατριώτη και υπερασπιστή των κρατικών συμφερόντων της Ρωσίας.

Σύλληψη επιστήμονα

Οι ρωσικές υπηρεσίας Ασφαλείας συνέλαβαν στην πόλη Κρασνογιάρσκ (Σιβηρία) έναν επιστήμονα, με την κατηγορία της παρασκευής και παράνομης εξαγωγής πυρηνικού υλικού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ο συλληφθείς επιστήμονας, χρησιμοποιώντας δική του τεχνολογική μέθοδο, είχε παρασκευάσει πυρηνικό υλικό, βάρους περίπου ενός κιλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ