Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Υψηλά πρόσωπα δολοφόνοι αυτονομιστών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ο πρώην διοικητής της ισπανικής Πολιτοφυλακής, Λούις Ρολδάν, παραδέχτηκε πως διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας δύο Βάσκων, φερόμενων ως μελών της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ενώ παράλληλα, ένας δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου κατηγόρησε άλλους τρεις πρώην διοικητές της Πολιτοφυλακής για την ανάμειξή τους στη δολοφονία άλλων Βάσκων αυτονομιστών.

Ο Ρολδάν προέβη στις αποκαλύψεις αυτές ενώπιον του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, Χαβιέρ Γκόμεθ ντε Λιάνο, που ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης του Χοσέ Αντόνι Λάσα και του Χοσέ Ινιάκι Θαβάλα. Και οι δύο είχαν απαχθεί το 1983 και αφού βασανίστηκαν απάνθρωπα, δολοφονήθηκαν με μια σφαίρα στο κρανίο.

Ο Ρολδάν διατέλεσε διοικητής της Πολιτοφυλακής από το 1986-1993 και το 1983 ήταν αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στο κρατίδιο της Ναβάρας.

Στο μεταξύ, ένας δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου κατηγόρησε τρεις πρώην διοικητές της Πολιτοφυλακής της χώρας για την ανάμειξή τους στο "βρώμικο πόλεμο" εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών στη δεκαετία του 1980.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην επιτελάρχης της Πολιτοφυλακής Αντρες Κασινέλο, ο πρώην γενικός διευθυντής της Πολιτοφυλακής Χοσέ Αντόνιο Σάενζ ντε Σανταμαρία και ο πρώην στρατηγός Ενρίκε Ροντρίγκεζ Γκαλίντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ