Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Αρχισε η πρώτη δίκη

ΧΑΓΗ.-

Αρχισε χτες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθεται ο 40χρονος Σερβοβόσνιος Ντούσαν Τάντιτς, που κατηγορείται για τη δολοφονία 13 μουσουλμάνων, το βασανισμό άλλων 18, το βιασμό μιας γυναίκας και άλλες πράξεις βίας, που αναφέρθηκε ότι διαπράχτηκαν σε στρατόπεδο κρατουμένων στην Ομάσκα της βορειοδυτικής Βοσνίας.

Ο Τάντιτς, που είναι ένας από τους 57 ανθρώπους, εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες. Ο συνήγορός του, Μιχαήλ Βλαντιμίροφ, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος "δεν ενέχεται σε δραστηριότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με κανέναν τρόπο" και ότι είναι "θύμα της προσπάθειας μουσουλμάνων της Βοσνίας, που θέλουν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσουν τα δεινά τους".

Το ίδιο 24ωρο, στο Σαράγεβο, έφθανε η είδηση του νέου "πακέτου" οικονομικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, συνολικού ύψους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων! Το πακέτο προέκυψε από συμφωνία που υπογράφτηκε χτες από τον Βόσνιο πρωθυπουργό, Χασάν Μουράτοβιτς, και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Σαράγεβο, Τζον Μέντσις. Οι αναλυτές θεωρούν ότι από τη συμφωνία αυτή θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Κύριος αποδέκτης του πακέτου πιστώσεων και δανείων θα είναι οι βιομηχανικές μονάδες που υπάγονται στα προγράμματα ιδιωτικοποίησης.

Δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που "ενδιαφέρονται" για τη βελτίωση της βοσνιακής οικονομίας. Στο μακρύ κατάλογο των ενδιαφερόμενων, είναι και η Αυστρία. Στις 16 του μήνα, καταφθάνει στο Σαράγεβο ο Αυστριακός Πρόεδρος, Τόμας Κλέστιλ, με τη συνοδεία μιας ομάδας επιχειρηματιών που θα μελετήσουν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της βοσνιακής πρωτεύουσας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ