Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι τρεις "πονοκέφαλοι" του Μαντέλα...
  • Τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ
  • Διαπραγματεύσεις για το νέο Σύνταγμα
  • Απειλητική η εξάπλωση του ΕΪΤΖ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Ενα μήνα αναβολή πήραν οι προγραμματισμένες για τις 29 Μάη τοπικές εκλογές στη νοτιοαφρικανική επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ. Αφορμή αποτέλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες που δέχτηκε η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση του Νέλσονα Μαντέλα για την παρεμπόδιση οπαδών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) σε μία περιφέρεια που εδώ και πολλά χρόνια διοικείται από το μονάρχη και τα στελέχη του κόμματος της φυλής των Ζουλού "Κόμμα της Ελευθερίας, Ινκάθα". Ενας, επιπλέον, σοβαρός λόγος θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πολιτικής βίας.

Ο υπουργός Συνταγματικής Ανάπτυξης και Περιφερειακών Υποθέσεων, Κρις Φίσμερ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι οι τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ, θα διεξαχθούν το αργότερο στα τέλη του Ιούνη. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στον ηγέτη του κόμματος "Ινκάθα" και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Μαντέλα, Μανγκοσούθου Μπουτελέζι. Ο Μπουτελέζι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την αναβολή των εκλογών με το επιχείρημα ότι ένας μήνας δε θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της βίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι αποδέχεται την απόφαση της κυβέρνησης για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση...

Πέρα από τις τοπικές εκλογές στην επαρχία Νατάλ, η κυβέρνηση του Προέδρου Μαντέλα αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο των συνομιλιών για το νέο σύνταγμα της χώρας. Οι μέχρι πρότινος διχογνωμίες ανάμεσα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Μαντέλα και το "Εθνικό Κόμμα" του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, πάνω στο γράμμα και το πνεύμα των νόμων του νέου Συντάγματος φάνηκε χτες να ξεπερνιούνται μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δύο χρόνων. Οι δύο βασικές πολιτικές παρατάξεις της μαύρης και λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας φάνηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν στη συγκρότηση κοινού πακέτου συμφωνιών πάνω στα θέματα της εκπαίδευσης, της ιδιοκτησίας και των απεργιών. Ούτως ή άλλως, το σχέδιο του νέου νοτιοαφρικανικού Συντάγματος θα πρέπει να παρουσιαστεί για έγκριση στα σώματα της Εθνοσυνέλευσης και του Κοινοβουλίου μέχρι τις 9.00 το πρωί σήμερα. Εάν κάτι τέτοιο δε γίνει... τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή σχετικού εθνικού δημοψηφίσματος.

Η απειλή του ΕΪΤΖ

Ενας στους δέκα Νοτιοαφρικανούς είναι φορέας του ΕΪΤΖ, ενώ το περσινό αντίστοιχο ποσοστό πολιτών που είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό ήταν 7,4%, αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Υγείας! Η περιοχή που έχει προσβληθεί περισσότερο από το ΕΪΤΖ είναι η επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ, η οποία θεωρείται ως μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Ν. Αφρικής. Το 18% των 8.500.000 κατοίκων του Νατάλ είναι φορείς. Στο βιομηχανικό λιμάνι του Ρίτσαρντς Μπέι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού το 40% του πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον ιό!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για την Γουίνι Μαντέλα(2018-04-15 00:00:00.0)
Κρίσιμα και πολλά τα εμπόδια μέχρι τις εκλογές(1999-01-31 00:00:00.0)
Απεργιακός αναβρασμός(1997-08-22 00:00:00.0)
Ελπίδες για ειρήνη(1997-02-28 00:00:00.0)
Συνάντηση συνεννόησης Μαντέλα - ντε Κλερκ(1995-01-21 00:00:00.0)
Η "Πρώτη Δημοκρατία"(1995-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ