Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργιακός αναβρασμός

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Απεργιακός πυρετός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Νότια Αφρική, καθώς οξύνονται οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων έναντι του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μαντέλα για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Σε τρεις περιφέρειες της χώρας, και συγκεκριμένα στην Πρετόρια, στη Βορειοδυτική και Βόρεια Επαρχία, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απέργησαν με αποτέλεσμα να "δέσουν χειρόφρενο" για πολλές ώρες τα αστικά μέσα συγκοινωνίας και να υπολειτουργήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ίδιο 24ωρο, μαζικές πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές νοτιοαφρικανικές πόλεις με μεγαλύτερη εκείνη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σύμφωνα με το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Συνδικάτων (COSATU), περίπου 12.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο Γιοχάνεσμπουργκ, περίπου 10.000 άλλοι γέμισαν τους δρόμους της Πρετόριας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις θέσεις της κεντρικής συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας έναντι των σχεδίων της κυβέρνησης του Νέλσονα Μαντέλα για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό νομικό καθεστώς.

Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Συνδικάτων προσανατολίζεται στην κήρυξη εθνικής 24ωρης απεργίας, αντιδρώντας σε διατάξεις του νομοσχεδίου "Βασικών Συνθηκών Απασχόλησης" που προτείνουν τη θέσπιση 45ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και την παροχή εργασιακής και κρατικής νομικής προστασίας σε διάφορους κλάδους εργαζομένων πλήρους ή και μερικής απασχόλησης. Το COSATU, αντίθετα, τάσσεται υπέρ της εργάσιμης βδομάδας 40 ωρών σε μία χρονική μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, της δυνατότητας εξάμηνης άδειας μητρότητας με καταβολή μισθών τεσσάρων μηνών και της απαγόρευσης εργασίας σε ανήλικους κάτω των 16 χρόνων.

"Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η εποχή του απαρτχάιντ τελείωσε. Σ' αυτή τη χώρα οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον σκλάβοι!", δήλωσε ο Κόνι Σεπτέμπερ, αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Συνδικάτων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του υπουργείου Εργασίας στην Πρετόρια. Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εργασίας, Τίτο Μπουγουένι, απείλησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να "παγώσει" τις ενέργειές της, αποσύροντας, για φέτος τουλάχιστον, το νομοσχέδιο από τη Βουλή, ώστε να ξαναρχίσουν εκ του μηδενός οι διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ