Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Καταδίκη της βίας στις φυλακές των ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ. -

Σε ασυνήθιστη ενέργεια προέβησαν οι ειδικοί που απαρτίζουν την επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, και προχώρησαν στην "εκδήλωση" του αποτροπιασμού τους για τη βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα όργανα της τάξης σε αρκετές περιπτώσεις. Ειδικότερα σε κρατουμένους ή υπόπτους υπό 48ωρη κράτηση και ανάκριση.

Οι αποκαλύψεις που ήρθαν από ένα βίντεο που προβλήθηκε στις ΗΠΑ, και καταδεικνύει την εν λόγω συμπεριφορά από αστυνομικούς σε φυλακές του Τέξας και αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, "σόκαρε" τους ειδικούς που το κατήγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια τηςσυνάντησής τους με την αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού, στη Γενεύη, όπου επανεξετάζονται όλες οι περιπτώσεις και οι καταγγελίες για διακρίσεις και προστασία των μειονοτήτων.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ που έκανε το γύρο του κόσμου δείχνει τους φρουρούς να ξυλοκοπούν, να κλοτσούν ακόμα και να χρησιμοποιούν ηλεκτροφόρα γκλομπς για την αντιμετώπιση των κρατουμένων, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Αϊτινό πρόσφυγα Αμπνέρ Λουίμα, στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ", όπου ο ίδιος καταγγέλλει για βάναυση και ειδεχθή συμπεριφορά, ακόμα και σοδομισμό.

Τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται τριτοκοσμικές, εξεπλάγησαν από αυτές τις καταγγελίες που δεν μπορούσαν να κρύψουν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ κυρίως των μειονοτήτων. "Ενώ, οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην καταδίκη όλων των χωρών, κυρίως των ασθενέστερων, οι ίδιες και άλλες που ανήκουν στο γκρουπ των λεγόμενων ανεπτυγμένων σπανίως βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα"", δήλωσε Χαλίμα Βαρζαζί από το Μαρόκο. Ταυτόχρονα κάλεσαν τον Οργανισμό για μια δικαιότερη και προσεκτικότερη αντιμετώπιση στα λεπτά ζητήματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων για όλες τις χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ