Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περισσότερες αποκαλύψεις για τη σφαγή

Ο Μπ. Γκάλι δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει την έκθεση του ΟΗΕ για το βάρβαρο βομβαρδισμό των αμάχων στην Κανά

Να δημοσιεύσει την έκθεση σχετικά με το μακελειό των αμάχων στην Κανά από τα ισραηλινά αεροσκάφη δεσμεύτηκε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες εξαπέλυε δριμεία επίθεση εναντίον τόσο της διεθνούς κοινής γνώμης όσο και εναντίον του ίδιου του ΟΗΕ, κατηγορώντας τους πάντες για "διαστρέβλωση" της αλήθειας. Και όλα αυτά, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να "αποκόψει" με φράχτες και τείχη τις παλαιστινιακές πόλεις από τις γύρω περιοχές, που παραμένουν υπό ισραηλινή εποπτεία.

Θα δημοσιευτεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, η επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το βομβαρδισμό της βάσης του ΟΗΕ στην Κανά, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων "τα σταφύλια της οργής" στο νότιο Λίβανο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το περιεχόμενο της πρώτης αναφοράς και αρκέστηκε να δηλώσει ότι, προς το παρόν, τα συγκεντρωθέντα στοιχεία εξετάζονται από ειδική επιτροπή. Μάλιστα, στην επιτροπή αυτή συμμετέχει και ο Φρανκ Φαν Κάπεν, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κανά, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι τα ισραηλινά βομβαρδιστική χτύπησαν σκόπιμα τη βάση στην Κανά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 105 αθώοι.

Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση που επέλεξε να κρατήσει η ισραηλινή κυβέρνηση μπροστά στις αποκαλύψεις της σφαγής. Ο Σιμόν Πέρες προσπάθησε να επαναφέρει την "αλήθεια" του στο προσκήνιο και επιλέγοντας για άλλη μια φορά τη δικαιολογία του αμυνόμενου θύματος, θέλησε να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα και στα Ηνωμένα Εθνη ότι "οι ισραηλινές επιδρομές ήταν η ελάχιστη δυνατή αυτοάμυνα του Ισραήλ ενάντια στις επιθέσεις της "Χεζμπολάχ"". Προχωρώντας, όμως, ακόμη περισσότερο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε και κατά του ΟΗΕ, κατηγορώντας τους επικεφαλής των Κυανοκράνων, που βρίσκονται στο Νότιο Λίβανο, ότι "παρέλειψαν να ειδοποιήσουν το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο πως φιλοξενούν πρόσφυγες στη βάση της Κανά"!

Προκλητική, όμως, είναι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης και απέναντι στους Παλαιστινίους. Και χτες, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην Καλκιλία ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον, 11 διαδηλωτές να τραυματιστούν. Συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους διαδηλωτές έγιναν και στη Βηθλεέμ, αλλά τελικά η διαμαρτυρία έληξε ήρεμα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν για τη δήμευση γης τους από τον ισραηλινό στρατό, με σκοπό να κατασκευαστούν φράχτες και διαχωριστικά εμπόδια ανάμεσα στα αυτόνομα εδάφη και στις περιοχές που παραμένουν υπό ισραηλινό έλεγχο. Πάντως, το Ισραήλ, αντί να αναστείλει τις εργασίες αυτές, εξέδωσε απαγορευτική ανακοίνωση προς τους πολίτες να μην πλησιάζουν την πόλη της Καλκιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ