Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΑΠΡΙΛΗΣ 1996
Πλησίασαν τα 100 δισ. τα "φέσια" στην αγορά

Νέα έξαρση εμφάνισαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές το πρώτο τετράμηνο του '96, ενώ οι επιχειρήσεις που έβαλαν "λουκέτο" στο ίδιο διάστημα έφτασαν τις 2.159

Νέα έξαρση εμφάνισαν τα "φέσια" στην αγορά κατά το πρώτο τετράμηνο του 1996, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της χώρας. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι τα "φέσια" (συνολικά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1996 ανήλθαν σε 99,7 δισ. δρχ., ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που έφτανε τα 97,1 δισ. δρχ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν πτώχευση στο ίδιο διάστημα του 1996, έφτασαν τον αριθμό των 2.159.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των τραγικών επιπτώσεων, που έχει επιφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η συγκεκριμένη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Μέρος της πολιτικής αυτής είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, καθώς και τα περιθώρια ασύδοτης επέκτασης που έχουν οι ντόπιες και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων, εκμεταλλευόμενες το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς την οποία ασπάζεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Τα δύο παραπάνω φλέγοντα για τις εμπορικές επιχειρήσεις ζητήματα - το ωράριο και τα πολυκαταστήματα - απασχόλησαν και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνας,σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα. Κατά τη σύσκεψη κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση με τη στάση τους ουσιαστικά "κωφεύει" απέναντι στα ζητήματα αυτά, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 36,1 δισ. δρχ. έναντι 34,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 63,6 δισ. δρχ. έναντι 62,5 δισ. δρχ. το πρώτο τετράμηνο του 1995, εμφανίζοντας μικρή αύξηση κατά 1,8%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά "ρολά", κηρύσσοντας πτώχευση, άγγιξαν τον αριθμό των 527,έναντι 532 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν τον αριθμό των 1.632,έναντι 1.720 πέρσι, σημειώνοντας μείωση κατά 5,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ