Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Προεκλογικά "βρώμικα Κόλπα"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα αντάλλαξαν και πάλι δριμείες κατηγορίες για χρήση βίας και "βρώμικων κόλπων" στην προεκλογική εκστρατεία η οποία κορυφώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ένα χτεσινό επεισόδιο: οι Σοσιαλιστές είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση σε μια πλατεία της πρωτεύουσας, αλλά η συγκέντρωση απαγορεύτηκε επειδή οι αρχές δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Τελικά, επέλεξαν άλλο σημείο, αλλά η ηγεσία του κόμματος εξοργίστηκε όταν έγινε γνωστή η πληροφορία ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση στην - απαγορευμένη γι' αυτούς - κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σαλί Μπερίσα ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο της κρατικής εξουσίας για να διαταράξει την προεκλογική εκστρατεία και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού των υποψηφίων και των οπαδών του κόμματος.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ανταποδίδουν τις κατηγορίες, χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό ότι τα επεισόδια διοργανώνονται και "ενορχηστρώνονται" από την αντιπολίτευση, για να δυσφημιστεί η κυβέρνηση.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να ψηφίσουν 2,2 εκατομμύρια πολίτες, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την 2α Ιούνη.

Πάντως, οι φόβοι για εκτεταμένη βία κατά τη διάρκεια των εκλογών επεκτείνονται, καθώς οι Σοσιαλιστές καταγγέλλουν ότι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος επιτέθηκαν κατά του αντιπροέδρου των Σοσιαλιστών, Σερβέτ Παλούμπι, και τραυμάτισαν σοβαρά ένα σωματοφύλακά του, με την ανοχή της αστυνομίας.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια, και κατηγόρησε "πρώην πράκτορες της μυστικής αστυνομίας Σιγκουρίμι" ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ