Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ο Γιέλτσιν προσπαθεί για τις εντυπώσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν προσκάλεσε για διαπραγματεύσεις στη Μόσχα τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, επιβεβαίωσε την πληροφορία εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας: "Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν εγγυάται την ασφάλεια του Γιανταρμπίγεφ και των μελών της αντιπροσωπείας του". Προηγουμένως, ο επικεφαλής της "ομάδα βοήθειας" του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ), που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Τσετσενία, Τιμ Γκούλντιμαν, είχε ανακοινώσει ότι "υπάρχει συμφωνία για τη συνάντηση αυτή που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα στη Μόσχα". Ο Γιανταρμπίγεφ είχε προτείνει να γίνουν ερμηνευτικές συνομιλίες στη Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, αλλά, τελικά, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Γιέλτσιν στη Μόσχα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο διοικητής του 58ου Σώματος του ρωσικού στρατού στρατηγός Γκενάντι Τρόσιν δήλωσε ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν ύστερα από σφοδρές μάχες το χωριό Μπαμούτ, προπύργιο των Τσετσένων αυτονομιστών αυτή, 40 χλμ. από την πρωτεύουσα Γκρόζνι. Η τοποθεσία αυτή ήταν παλιότερα βάση πυραύλων της Σοβιετικής Ενωσης. Οι ρωσικές δυνάμεις από το 1994, που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, εννιά φορές επιχείρησαν να καταλάβουν το χωριό αυτό. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες. Το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ανέφερε ότι 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν, άλλα πρακτορεία, όμως, σημειώνουν ότι σκοτώθηκαν 40 μόνο σε μια ολονύχτια μάχη.

Δολοφονία υπουργού

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας Ανατόλι Στεπάνοφ δολοφονήθηκε χτες το πρωί με μια σφαίρα στο κεφάλι στο διαμέρισμά του, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Μόσχας, δεν έκανε κανένα σχόλιο για το γεγονός, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας δήλωσε άγνοια επί του θέματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός σκοτώθηκε όχι από σφαίρα, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά με χτύπημα στο κεφάλι σε καυγά με κάποια γνωστή του. Οι αρχές διεξάγουν έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ