Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργο μετ' εμποδίων

Ελλειμμα χρημάτων και προσωπικού αντιμετώπισε φέτος η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,με αποτέλεσμα το έργο να υπολείπεται των προσδοκιών.Με βάση αυτό το συμπέρασμα, ο προϊστάμενος της ΕΠΚΑ, Πέτρος Καλλιγάς,παρουσίασε προχτές τον ανασκαφικό και οικονομικό απολογισμό της Εφορείας.

Συγκεκριμένα, 2,1 δισ.απέφεραν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων που ανήκουν στην Α Εφορεία. Τα χρήματα που δόθηκαν, το 1995, για αναστηλωτικά έργα ήταν 51 εκατ. από το ΛΟΤΤΟ και 24 εκατ. από το ΤΑΠ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κατέλαβε η ανεύρεση, από συντηρητές του Ασκληπιείου, κνήμης, ύψους 1 μ.,που πιθανολογείται ότι ανήκει σε γλυπτό του Παρθενώνα και ίσως στο δυτικό αέτωμα. Οσο για το θραυσματικό υλικό από γλυπτά του Παρθενώνα, που περισυλλέγεται τα τελευταία χρόνια, ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης ανέφερε: "Αλλάζουν την ισορροπία υλικού ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Ακρόπολης".

Ο Π. Καλλιγάς παρουσίασε το ανασκαφικό έργο της ΕΠΚΑ και στην Αγορά, στην Αδριάνειο Βιβλιοθήκη, στο Ασκληπιείο και στον πύργο της Αγίας Ειρήνης στην Κέα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η ανασύνθεση ανθεμίου του ακρωτηρίου του Παρθενώνα (ύψους 3 μέτρων), κομμάτια του οποίου έχουν συγκολληθεί.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ακρόπολη δεν υπάρχει μόνιμο συνεργείο καθαριότητας,ενώ η φροντίδα της Αρχαίας Αγοράς ανατέθηκε σε... ιδιωτική εταιρία καθαριότητας.Φαίνεται πως η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρίες αρχίζει από τα μικρά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ