Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
"Να σταματήσει η κοροϊδία"

Την απειλούμενη κατάργηση του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,την εξωθεσμική συγκρότηση επιτροπής για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ελληνικής κινηματογραφίας,τη μη εφαρμογή του νόμου για την απόδοση του 1,5% υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής,την αδρανοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και γενικότερα την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα του κινηματογράφου, κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου.Η επιτροπή, παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της Α Συνδιάσκεψης, που πραγματοποίησε πριν τρεις μήνες και τις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου του ελληνικού κινηματογράφου.

"Μαθαίνουμε εκ των υστέρων αποφάσεις",είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Π. Τάσιος, αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι αυτό "δε θα είναι πλέον ελληνικό αλλά διεθνές".Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια του την υπόσταση, καθώς αυτή συνδέεται με την ανάπτυξη του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Π. Τάσιος τόνισε ότι στην περίπτωση κατάργησης του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα αντιδράσει. Αναφερόμενος στο ΕΚΚ είπε ότι χαρακτηρίζεται από"ανενεργό και εντελώς γραφειοκρατική νοοτροπία" και ότι έπρεπε να διεκδικήσει τα χρήματα που απορρέουν από το 1,5%, τα οποία ανέρχονται στα 9 δισ. δραχμές. "Το υπάρχον ΠΔ, τονίστηκε, υποχρεώνει όλα τα κανάλια να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων τους για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, όμως δεν εφαρμόζεται. Η επιτροπή που δημιούργησε το ΥΠΠΟ δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση του νόμου με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα ταμεία των καναλιών".

Εκπρόσωποι και των άλλων σωματείων (ηθοποιών, τεχνικών, σεναριογράφων, παραγωγών, κριτικών), που παραβρέθηκαν χτες, έκαναν λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΥΠΠΟ ερήμην των επαγγελματικών φορέων,ενώ υπογράμμισαν την άρνηση του υπουργού Πολιτισμού για διάλογο και συνεργασία με τους φορείς, που είναι και οι φυσικοί γνώστες των προβλημάτων.Ως προς αυτή την αντιμετώπιση απέδωσαν ευθύνες και στους "ειδικούς συμβούλους του υπουργού" (Σύμβουλος κινηματογραφίας, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο). "Τα πράγματα γυρίζουν προς τα πίσω",είπε ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Δ. Χαρίτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο υπουργός Πολιτισμού λειτουργεί σαν μετεωρίτης στο κεφάλι του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ελληνικός κινηματογράφος πάει να μηδενιστεί. Πρέπει να σταματήσει η σιωπή και η κοροϊδία του υπουργού Πολιτισμού και των θεσμικών του οργάνων".

"Αν δεν αντισταθούμε, είπε ο Λ. Κομνηνός εκ μέρους του ΣΑΠΟΕ, τα πράγματα θα είναι οδυνηρά για τον πολιτισμό μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ