Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΑΔΑ

Σύντροφε πρόεδρε του Συνεδρίου, συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, διακεκριμένοι καλεσμένοι, αντιπρόσωποι και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας,

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αποτελεί προνόμιο και ευχαρίστησή μου να σας μεταφέρω τους πιο θερμούς, επαναστατικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς από την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καναδά και ιδιαίτερα από τους ομίλους "Μπελογιάννη" του ΚΚ Καναδά.

Το όραμα που προβάλλεται στο Σχέδιο Προγράμματός σας, μιας αταξικής κοινωνίας, είναι ένα όραμα απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, των γυναικών και των νέων, ένα τέτοιο όραμα μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του λαού στο μέλλον και τη στράτευσή του για ν' αγωνιστεί, κάτω από τις παρούσες περίπλοκες και δύσκολες συνθήκες για την επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου.

Η επιστημονική ανάπτυξη του δρόμου προς το σοσιαλισμό σε κάθε χώρα και παγκόσμια αποτελεί ένα έργο που καταναλώνει τις ενέργειες πολλών κομμουνιστικών κομμάτων και κομμάτων εργαζομένων σήμερα. Οι ανατροπές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των προηγούμενων συστημάτων των σοσιαλιστικών χωρών ανοίγουν το δρόμο στις διαλυτικές δυνάμεις σε πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚ Καναδά, προκαλώντας ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό χάος, όχι μόνο στα κόμματα, αλλά και στην εργατική τάξη και στις δημοκρατικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Κατά την εμφάνιση αυτών των γεγονότων το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά διατηρεί την πίστη του στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης κατά την επαναστατική μετάβαση από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο μαρξισμός - λενινισμός είναι η καθοδηγούσα θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Οτι το Κόμμα Νέου Τύπου του Λένιν, θεμελιωμένο στο διεθνισμό της εργατικής τάξης και στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους στους αγώνες τους κατά του ιμπεριαλισμού, στο δρόμο προς το σοσιαλισμό, όπως συνέβαινε πριν από 93 χρόνια στη Ρωσία.

Επίσης παραμένουμε πιστοί στη σπουδαιότητα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και στη συμβολή της στην παγκόσμια επαναστατική εξελικτική πορεία, μη αποδεχόμενοι τα σοβαρά λάθη, τις διαστρεβλώσεις και τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τις τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα που αναφύονται κατά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση.

Τα επαναστατικά διασταυρούμενα πυρά, που φούντωσαν με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, ήταν η φωτιά που βοήθησε να σφυρηλατηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά μέσα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Καναδά, από το Εργατικό Κόμμα και από άλλα κόμματα, πριν από 15 χρόνια στις 26 Μάη. Βοήθησε να σφυρηλατηθούν κομμουνιστικά κόμματα σ' όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας - ενός από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν, καθώς τράβηξε μπροστά κατά τη μεταβατική εποχή και κατά τη γενική κρίση του καπιταλισμού.

Η πείρα του σοσιαλισμού ιδιαιτέρως στην ΕΣΣΔ είναι πλούσια και από τις δύο πλευρές του "στυπόχαρτου", μια πείρα η οποία κατά την άποψή μας έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αντικείμενο μελέτης από το διεθνές κίνημα και η οποία τελικώς θα αποδώσει θεωρητικά και πολιτικά μαθήματα προς όλους εκείνους που αγωνίζονται να χαράξουν το δρόμο προς το σοσιαλισμό στις δικές τους χώρες.

Γι' αυτόν το λόγο ενδιαφερόμαστε πολύ να ακούσουμε από τις επαναστατικές δυνάμεις της τέως Σοβιετικής Ενωσης τις σχετικές εκτιμήσεις που βγήκαν από τη μελέτη των αιτιών της κατάρρευσης.

Ενα κύριο μέλημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά σήμερα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών διεθνώς, η αποκατάσταση της ενότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος και η διαμόρφωση κοινής αντιιμπεριαλιστικής στρατηγικής, που μπορεί να αναζωογονήσει ένα ισχυρό και με πλατιά βάση παγκόσμιο κίνημα, που θα δρα σαν ένα αποτελεσματικό αντίβαρο στον ιμπεριαλισμό.

Η επείγουσα φύση αυτού του ζητήματος μέσα στην κομμουνιστική προγραμματική διάταξη αποδεικνύεται από τη χρήση του νεοαποκτηθέντος (αν και ιστορικά πρόσκαιρου) προβαδίσματος εκ μέρους του ιμπεριαλισμού: πρώτον για να εξαλείψει την ιστορία και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα. Δεύτερον να καταστρέψει τις σοσιαλιστικές χώρες που έχουν απομείνει και ιδιαίτερα τον ηρωικό λαό και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, τις λαϊκές Δημοκρατίες της Κορέας και του Βιετνάμ. Και τρίτον να υπονομεύσει και εξαλείψει τα Κομμουνιστικά Κόμματα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και του ΚΚ Καναδά, το οποίο είναι ημιπαράνομο από το 1993.

Γνωρίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός ωθείται από την απεριόριστη απληστία του για κέρδος. Ακόμα περισσότερο δε, από τη δίψα του να αυξήσει τους ρυθμούς των κερδών με κάθε θυσία, με οποιουσδήποτε όρους και πάντοτε εις βάρος του λαού. Αυτή η ολόγυμνη αλήθεια για τον καπιταλισμό αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο στον Καναδά, καθώς η οικονομική και κοινωνική κατάσταση σταθερώς χειροτερεύει, ενώ τα εργασιακά δημοκρατικά δικαιώματα διαβρώνονται και εξαλείφονται. Στατιστικοί πίνακες του Καναδά εμφανίζουν τις πραγματικές αποδοχές των Καναδών υπό όρους αγοραστικής δύναμης και διαθεσίμου εισοδήματος να ήταν υψηλότερες το 1970 απ' ό,τι είναι σήμερα ή απ' ό,τι θα είναι αύριο.

Οι Καναδοί κομμουνιστές σήμερα αγωνίζονται για να ενώσουν την εργατική τάξη του Κεμπέκ και του υπόλοιπου Καναδά πάνω στη βάση μιας νέας ισότιμης και εθελοντικής συνεργασίας, μέσα σε ένα καινούριο Σύνταγμα του Καναδά, που θα αναγνωρίζει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση μέχρι και τη συμφωνία που θα δημιουργούσε τις συνθήκες για το Κεμπέκ να επιλέξει να μείνει μέσα στον Καναδά σαν ισότιμος εταίρος και για την εργατική τάξη και των δύο εθνών, μαζί με τους ιθαγενείς, να χαράξουν το δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό και σοσιαλιστικό μέλλον του Καναδά.

Κατά τη γνώμη μας αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εμποδιστεί η διάλυση του Καναδά και η αφομοίωσή του από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Από αυτή την άποψη μια πλατιά συναίνεση για μια δημοκρατική λύση στο εθνικό ζήτημα είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτυχία του δικαιώματος για την ανεξαρτησία του Καναδά και της πάλης για ένα σοσιαλιστικό Καναδά.

Η επιτυχία της πάλης μας βασίζεται στην ενότητα της εργατικής τάξης και των δύο εθνών στον Καναδά. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Αυτός είναι ο λόγος που οι Καναδοί κομμουνιστές έχουν δώσει τόση έμφαση σ' αυτό το ζήτημα για παραπάνω από 50 χρόνια.

Σήμερα, το ΚΚ Καναδά αγωνίζεται να χτίσει τη Συμμαχία του λαού με την καθοδήγηση των εργατικών, που μπορεί να ενώσει τα ευρύτερα τμήματα του λαού σε σχέση με τη νεοσυντηρητική πολιτική και για την υποστήριξη της δημοκρατικής εναλλακτικής προόδου των εργατικών. Η αποχώρηση από τη Βορειο-αμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και το ΝΑΤΟ είναι βασικά σημεία του προγράμματος που προωθούμε.

Δημιουργία θέσεων εργασίας σε έναν επαναβιομηχανοποιημένο Καναδά με προστασία κατά της διαρροής κεφαλαίων.

- Εργάσιμη βδομάδα 32 ωρών χωρίς απώλεια εισοδήματος.

- Πλατιά κοινωνικά προγράμματα και δημόσια επένδυση στην κοινωνική και δημόσια υποδομή.

- Επένδυση στη στέγαση.

- Προοδευτική φορολογική πολιτική, που να βασίζεται στη φοροδοτική ικανότητα για να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή και για να μαζευτούν οι απλήρωτοι φόροι.

- Διεύρυνση των εργατικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ένα αναμορφωμένο εκλογικό σύστημα βασισμένο στην αναλογική εκπροσώπηση.

Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία σε ένα δημοκρατικό εναλλακτικό πρόγραμμα. Αγαπητοί σύντροφοι,

Οπως έλεγε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ οι ανθρώπινες υποθέσεις ακολουθούν μια παλίρροια. Σύμφωνα με την άποψή μας, η νεοσυντηρητική παλίρροια αποτραβιέται σήμερα και στη θέση της έρχεται η πλημμυρίδα της εργατικής τάξης και της δημοκρατικής πάλης.

Είναι μια πλημμυρίδα που απαιτεί ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα και ένα ενωμένο διεθνές κίνημα της εργατικής τάξης.

Με την πολύχρονη και παραγωγική κοινή ιστορία μας, δουλεύοντας ανάμεσα σε προοδευτικούς και δημοκρατικούς στην ελληνο-καναδική κοινότητα και δουλεύοντας για να χτίσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσω της Λέσχης Μπελογιάννη, οι νίκες σας είναι δικές μας και οι νίκες μας και δικές σας.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες σας τώρα και στο μέλλον.

Ζήτω το ΚΚΕ!

Ζήτω ο διεθνισμός της εργατικής τάξης!

Ζήτω ο Μαρξισμός - Λενινισμός!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης (2020-05-02 00:00:00.0)
Κοινή Ανακοίνωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν (2020-04-23 00:00:00.0)
Μηνύματα στο ΚΚΕ από 101 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (2017-04-01 00:00:00.0)
Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης (2010-05-18 00:00:00.0)
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ