Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος μετά το συνέδριο

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία υπαγόρευσαν τη ματαίωση των απ' ευθείας ελληνοτουρκικών συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο Βερολίνο, δημιουργεί την εντύπωση πως οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παγώνουν, τουλάχιστον μέχρι την αποκατάσταση της ισορροπίας στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας και, κυρίως, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, το επικείμενο συνέδριο έπαιξε και αυτό το ρόλο του, προκειμένου να εμφανιστεί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το κυβερνών κόμμα απόλυτα ενωμένο και σύμφωνο με την απόφαση για ματαίωση της συνάντησης του Βερολίνου, η οποία μάλιστα ελήφθη μετά από συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών και με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη και με τον υπουργό Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλο.

Πάντως, η αναβολή αυτή, σύμφωνα με την εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των Ελλήνων διπλωματών, δεν ανατρέπει ούτε επηρεάζει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την κρίση της Ιμιας. Τα δεδομένα αυτά άλλωστε τα περιέγραψε σε δηλώσεις του, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, λέγοντας πως "οι φίλοι μας σύρουν τη χώρα είτε στο συμβιβασμό είτε στην ήττα".

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προσλάβουν ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, μετά τις αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβρη.

Μέχρι τότε, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες για τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο θα εξελιχθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει μια συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της συζήτησης είναι πως δεν απαιτεί απ' ευθείας επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο πολιτικό κόστος στην Αθήνα. Η συζήτηση για τα ΜΟΕ, πάντως, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον καθορισμό μιας επιτηρούμενης ζώνης στο Αιγαίο, γεγονός που εδραιώνει την άποψη της Αγκυρας για την ύπαρξη "γκρίζων περιοχών" στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ