Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ελευθερία στην ασυδοσία παρέχει η κυβέρνηση

Ανοιχτή κάλυψη στην ασύδοτη δράση των τραπεζών να καταληστέψουν τις λαϊκές αποταμιεύσεις, παρείχε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,με δηλώσεις τις οποίες έκανε μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου.Ο τελευταίος, συμπλέοντας ουσιαστικά με την κυβέρνηση, σύστησε "ψυχραιμία" στους τραπεζίτες και τους κάλεσε να περιορίσουν τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, αμέσως μετά τη σύσκεψη των "Παπ.".

Μετά απ' αυτά, αφήνεται ουσιαστικά ανοιχτός ο δρόμος στις τράπεζες να ανεβοκατεβάζουν τα επιτόκια κατά βούληση, επιβαρύνοντας αποταμιευτές και δανειζόμενους με το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη που μας πέρασε. Τη γενική άλλωστε κατεύθυνση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας όταν, ερωτώμενος για το αν οι κρατικές εμπορικές τράπεζες πρόκειται να ακολουθήσουν την Τράπεζα Πίστεως (η τελευταία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων), επικαλέστηκε το καθεστώς της "ελεύθερης οικονομίας" στο οποίο λειτουργούν οι εμπορικές τράπεζες, για να προσθέσει ότι οι τελευταίες "μπορούν να προσαρμόζουν την πιστωτική τους πολιτική στις επικρατούσες νομισματικές συνθήκες".

Κατά τα άλλα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε "θετική" τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι άρχισε η καθοδική πορεία του πληθωρισμού, τα δημοσιονομικά έσοδα το α πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο του τεθέντος στόχου, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο τέλος του 1996 με ρυθμό 2,5%.

  • Ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε στη διάρκεια των χτεσινών συναντήσεων με τους διοικητές των τραπεζών πως η Τράπεζα της Ελλάδος επανεξετάζει το καθεστώς υπολογισμού των τόκων υπερημερίας, που παρά την πτώση του πληθωρισμού παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ