Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που θα αποτελέσουν εφόδιο και οδηγό για τη δράση των κομμουνιστών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα. Ο "Ριζοσπάστης" δημοσιεύει σήμερα, σε ειδικό ένθετο, την Πολιτική Απόφαση του 15ου Συνεδρίου και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

ΟΡΟΣΗΜΟ στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αποτέλεσε το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που έγινε στις 1 - 7 Μάρτη 1946. Ηταν ένα Συνέδριο με στόχο "την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, την εργατοϋπαλληλική ενότητα δράσης και την εθνική ανοικοδόμηση - αναγέννηση". Τρόμαξε τόσο τους ξένους και ντόπιους εκπροσώπους της αντίδρασης, ώστε, σε λίγους μόνο μήνες, το ακύρωσαν, συνέλαβαν, δίωξαν, φυλάκισαν και εξόντωσαν τους περισσότερους αιρετούς συνδικαλιστές, προετοιμάζοντας τον κατευθυνόμενο ξεπουλημένο "συνδικαλισμό" των εγκάθετων εργατοπατέρων, που έφερε μεγάλα δεινά στην εργατική τάξη. Οι διάφοροι "μελετητές της ιστορίας" αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν το Συνέδριο και τα γεγονότα που το ακολούθησαν. Ετσι, ο "Ριζοσπάστης", τιμώντας τους πρωτοπόρους συντρόφους, ανατρέχει σε πηγές και ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας (σελίδες 8 - 9).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.Ενα αφιέρωμα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 του Ιούνη, που, όπως κάθε χρόνο, η ανθρωπότητα κλήθηκε να την τιμήσει. Είναι, όμως, βέβαιο ότι το περιβάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, πληρώνοντας τις συνέπειες των επιλογών των κυβερνήσεων των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, οι οποίες εκφράζουν, όσο πιο γνήσια μπορούν, τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μιλά στο "Ρ" ο Σπύρος Βαρουτσής, υπεύθυνος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδες 25 - 28).

ΟΡΓΑΝΑ της παγκόσμιας αστικής τάξης, οι διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ και Διεθνής Τράπεζα), απόλυτα εναρμονισμένοι με τις επιταγές της φιλελεύθερης πολιτικής, απαξιούν να δώσουν ουσιαστική λύση στην υπερχρέωση των αδύνατων χωρών (σελίδα 10).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ με την έξωση ή τις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών, θα φέρει χιλιάδες ενοικιαστές - κύρια, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχους - η απελευθέρωση των ενοικίων των κατοικιών, που ολοκληρώνεται την 1η Ιούλη (σελίδα 13).

"ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ των δικτύων εξυπηρέτησης", βαφτίζουν τη συρρίκνωση της ΕΛΠΑ και το σταδιακό ξεπούλημά της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ηδη, κλείνουν γραφεία της ΕΛΠΑ, εργαζόμενοι απολύονται, ενώ υπογράφονται περίεργες συμφωνίες με άλλες εταιρίες. Ελεγχο από το αρμόδιο υπουργείο ζητούν οι εργαζόμενοι (σελίδα 16).

ΝΕΚΡΩΝΕΙ το Βόλο η αποβιομηχάνιση, που οξύνει την ανεργία, σπρώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο "κοινωνικό περιθώριο". Οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντας πως η "κατάρα" της αποβιομηχάνισης και η "κόλαση" της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με "ξόρκια", προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Πρώτο βήμα γι' αυτή θα αποτελέσει το παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, την Τετάρτη, 12 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι (σελίδα 17).

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ η κυβέρνηση και οι εργολάβοι, συνεχίζοντας παράνομα τις εργασίες επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας, παρά την απόφαση αναστολής των έργων που πήρε το Συμβούλιο Επικρατείας. Δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού σπαταλιούνται στα έργα, επειδή έτσι επιβάλλουν τα συμφέροντα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία υπηρετεί η κυβέρνηση (σελίδα 14).

ΑΝΟΙΧΤΑ αμφισβητούν οι βιομήχανοι το θεσμό των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον "αέρα". Μέχρι τώρα, παραμένουν ανυπόγραφες οι περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις, "σκαλωμένες" είτε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις, είτε στον ΟΜΕΔ (σελίδα 15).

ΑΔΙΑΦΑΝΩΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ διαδικασίες ακολουθούν οι μεγάλες εταιρίες, αποκτώντας πλέον τη μερίδα του λέοντος στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού"Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη '97". Η Θεσσαλονίκη γεμίζει αίθουσες, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα. Οχι, όμως, και οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της (Σελίδα 21).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στα ΕΛΠΕ οι Γάλλοι συνδικαλιστές (2024-09-19 00:00:00.0)
Νέες δυνατότητες αποτυπώνει η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (2023-02-02 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η μάχη για να βγει από το τέλμα, να γίνει αποκούμπι των εργατών (2022-06-22 00:00:00.0)
Για τη δουλειά μας στον κλάδο της Ενέργειας (2015-03-12 00:00:00.0)
Κατέλαβαν τα γραφεία των ΕΛΠΕ (2003-06-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς (1995-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ