Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πόλεμος συμφερόντων στο παρασκήνιο, για το μάνατζμεντ

Σε ανοιχτό πόλεμο συμφερόντων εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μάνατζμεντ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τρεις περίπου μήνες μετά την ημερομηνία της 11ης Μαρτίου κατά την οποία σύμφωνα με τη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Η υπόθεση επιλογής μάνατζμεντ που φάνηκε να χωλαίνει απ' το στάδιο της υποβολής των προσφορών των προεπιλεγέντων υποψηφίων, τώρα παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς διαφαίνεται ότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον "πόλεμο" εκτός παρασκηνίου. Ηδη την προηγούμενη βδομάδα και ενώ η διοίκηση της Πιστώτριας Τράπεζας ΕΤΒΑ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την αγγλικήεταιρία VSEL, η "Μπράουν εντ ρουντ" δημοσιοποίησε στον Διεθνή Τύπο μέρος της επιστολής που - σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα - έστειλε στην ΕΤΒΑ, χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες του διαγωνισμού παράνομες.

Πρόκειται για τη μία απ' τις τρεις προεπιλεγείσες εταιρίες στον διαγωνισμό για την ανάθεση του μάνατζμεντ η οποία συμμετείχε στις σχετικές διαδικασίες μέχρι και το στάδιο της υποβολής βελτιωμένων προσφορών και στη συνέχεια αποκλείστηκε, αφού η ΕΤΒΑ έκρινε πιο συμφέρουσα την προσφορά της VSEL με την οποία και επέλεξε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δε βελτίωσε ούτε ένα σημείο απ' την αρχική της προσφορά. Η μοναδική δέσμευση της VSEL ήταν"να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στα επίμαχα σημεία της προσφοράς εάν επιλεγεί". Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πιστώτρια τράπεζα, επισήμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες της "Μπράουν εν ρουντ", αν και ενεπίσημα στελέχη της δηλώνουν ότι οι διαδικασίες ήταν "καθ' όλα νόμιμες".

Η όλη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το μέλλον των Ναυπηγείων, τα οποία φαίνεται ότι μπαίνουν σε φάση ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών που τιμολογήθηκε το 1995 ήταν 25,4 εκατ. δολ. ενώ ο αντίστοιχος κύκλος μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του 1996 ήταν 18,5 εκατ. δολ. Το ποσοστό ζημιών για τις επισκευές του 1995 ήταν 25% στο κόστος, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για το 1996 είναι 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ