Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Αναβάλλεται για το φθινόπωρο η ψήφισή του

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης

Δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος Εμπορικός Κώδικας πριν από το φθινόπωρο. Η διευκρίνιση αυτή δόθηκε χτες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την επίσημη δικαιολογία ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμη τις θέσεις γι' αυτό το σοβαρό θέμα του συναρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, η μετάθεση για το Σεπτέμβρη δε φαίνεται να είναι άσχετη με την επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αναστέλλει για μετά το συνέδριο ρυθμίσεις που αφορούν μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού και τυχόν προώθησή τους τώρα συνεπάγεται και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Παυλέας με χτεσινή δήλωσή του επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει επιστραφεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οταν διατυπωθούν και σταλούν οι απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης, θα επέλθουν ορισμένες τροποποιήσεις και στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα σταλεί στα Επιμελητήρια για να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις.

Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές που επέρχονται με τον νέο εμπορικό κώδικα και αφορούν συναλλαγές, καταθέσεις, εταιρίες, καταναλωτές, είναι οι εξής:

  • Οι ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες είναι απόρρητες και κανένας δεν μπορεί να λάβει γνώση γι' αυτές. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τιμές φυλάκισης.
  • Θεσμοθετείται το εμπορικό μητρώο για όλους τους εμπόρους σε κάθε εμπορικό, βιομηχανικό, βιοτεχνικό, επαγγελματικό ή μεικτό επιμελητήριο. Επίσης, επιτρέπεται η ενοικίαση επιχειρήσεων, αλλά και το δικαίωμα επικαρπίας σ' αυτές.
  • Σύμφωνα με τον νέο εμπορικό κώδικα, ο πολίτης που υπέστη ζημιά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία στην οποία είναι ασφαλισμένος ο υπαίτιος της ζημιάς μέχρι του ποσού που αναφέρεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.
  • Μπορούν να έχουν καταθέσεις σε τράπεζες ακόμη και οι ανήλικοι άνω των 14 χρόνων και να κάνουν αναλήψεις χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα τους.
  • Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι ο ασφαλισμένος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης για να αποφύγουν την αποζημίωση.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν προϊόντα που αγόρασαν, επικαλούμενοι ανακριβή διαφήμιση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Μυρίζει" νέα αναταραχή στις ασφαλιστικές (1996-07-02 00:00:00.0)
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εναντίον της "Ιντεραμέρικαν" (1996-04-30 00:00:00.0)
Ανασφάλιστοι οι ασφαλισμένοι (1996-04-27 00:00:00.0)
Το ΙΝΚΑ προτείνει αγοραστική αποχή στις 4 του Απρίλη (1996-03-30 00:00:00.0)
Νέο "γδάρσιμο" στους γιωταχήδες (1996-03-02 00:00:00.0)
Επίκειται νέα αναταραχή; (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ