Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Νέο "γδάρσιμο" στους γιωταχήδες

Σε ρόλο Τροχαίας οι ασφαλιστικές εταιρίες, ετοιμάζουν νέες αυξήσεις, καθώς παράλληλα με τα πρόστιμα που θα πληρώνουν οι κακοί οδηγοί και όσοι οδηγούν σε κατάσταση μέθης στην Τροχαία, θα αυξάνονται και τα ασφάλιστρα

Νέο χαράτσωμα - σκάνδαλο με επιβολή επασφαλίστρου από 40% μέχρι και 120% επιφυλάσσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στους ασφαλισμένους γιωταχήδες από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές, που ετοιμάζονται να επιβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με τις "πλάτες" του κράτους, θα προστεθούν στις αυξήσεις μέχρι και 77% που επέβαλαν στα ασφάλιστρα των ΙΧ από την 1η Γενάρη, ελέω απελευθέρωσης και στον τομέα αυτό, που κυριολεκτικά έχει αφήσει τις εταιρίες ασύδοτες να οργιάζουν με διάφορα "κόλπα" σε βάρος των ιδιοκτητών οχημάτων.

Ετσι, όπως αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΕΑΕΕ) Γ. Σκούρτης,κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης των ασφαλιστικών εταιριών για θέματα του κλάδου αυτοκινήτου, οι εταιρίες έχουν στα σκαριά ένα άλλο point system, αντίστοιχο με εκείνο της Τροχαίας, με το οποίο οι ασφαλισμένοι για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), έστω κι αν δεν έχουν προκαλέσει ατύχημα, θα "φεσώνονται" εκτός από το πρόστιμο στην Τροχαία και με επασφάλιστρο μέχρι και 40% στην ασφαλιστική εταιρία, ανάλογα με την κλίμακα που θα προβλέπει το σύστημα αυτό, με το επιχείρημα ότι... αυξάνεται η επικινδυνότητά τους ως οδηγών!

Δε φτάνει δηλαδή το πρόστιμο από την Τροχαία, δε φτάνουν τα ήδη φουσκωμένα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι οδηγοί με τη δικαιολογία ότι - σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ - ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κατώτατη υλική ζημιά που τυχόν θα προκαλέσουν ύψους 30 εκατ. δρχ. και για σωματική βλάβη ύψους 150 εκατ. δρχ. - τώρα θα πρέπει να εισπράττουν οι εταιρίες "αεριτζίδικα" ποσά, γιατί ο ασφαλισμένος πέρασε με κόκκινο φανάρι! Και όλα αυτά τα σκανδαλώδη, που ισοδυναμούν με νόμιμη κλοπή σε βάρος των ασφαλισμένων, με τη "βούλα" και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφει με "χέρια και με πόδια" τις επιταγές της "ελεύθερης αγοράς", που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, οι εταιρίες ετοιμάζονται να επιβάλουν και νέο επασφάλιστρο για τους γιωταχήδες εκείνους που συλλαμβάνονται να οδηγούν σε κατάσταση μέθης, πέρα από τα πρόστιμα που θα πληρώνουν στην Τροχαία με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Προλειαίνοντας το έδαφος για το μέγεθος των σχεδιαζόμενων αυξήσεων, ο Γ. Σκούρτης δήλωσε χτες ότι "στην Αμερική το επασφάλιστρο αυτό ισοδυναμεί με 400% επί του ασφαλίστρου, ενώ στην Ευρώπη με 120%"!Στην ουσία, δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι οι εταιρίες προσανατολίζονται στην καλύτερη περίπτωση στην επιβολή του τελευταίου.

Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ασφαλιστικής εταιρίας "Ιμπέριαλ Ελλάς" Γ. Τζανή,η ΕΑΕΕ προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμό των όρων υπό τους οποίους οι εταιρίες θα μπορούν να στρέφονται εναντίον πελατών τους. Χωρίς να υπάρξουν παραπέρα διευκρινίσεις, μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι ο "επαναπροσδιορισμός" αυτός θα ισοδυναμεί με ό,τι "τρικ" σκαρφιστούν οι εγκέφαλοι αρχιτέκτονες της στρατηγικής των ασφαλιστικών μεγαθηρίων για να "γδάρουν" με νέους τρόπους τους ασφαλισμένους...

Ο ίδιος ανέφερε ότι από όλες τις υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, ποσοστό της τάξης του 6% οδηγείται στα δικαστήρια. Ειδικότερα, σε αριθμό 250.000 τροχαίων, οι 17.000 διακανονίστηκαν δικαστικά.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης εκφράστηκε η πρόταση η πληρωμή των ζημιών να γίνεται από την ασφαλιστική εταιρία του θιγόμενου ασφαλισμένου και στη συνέχεια η ίδια η εταιρία να στρέφεται στην αντίστοιχη του υπαιτίου για την είσπραξη της αποζημίωσης, μέθοδος η οποία εφαρμόζεται από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιονοστιβάδα ανατιμήσεων (2003-09-30 00:00:00.0)
Δεδομένη η απόφασή τους ν' αυξήσουν τα ασφάλιστρα (2001-09-07 00:00:00.0)
Υπερδιπλασιασμός των ασφαλίστρων; (1997-06-04 00:00:00.0)
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας σε δύο (1996-05-29 00:00:00.0)
"Αντιδικίες" για την ώρα της ανάγκης (1996-04-12 00:00:00.0)
"Τσούζουν" οι πραγματικές αυξήσεις ασφαλίστρων (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ