Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για Κερατσίνι - Θριάσιο και ΔΕΦΑ

Με σημαντική καθυστέρηση τουλάχιστον 8 μηνών, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για απ' ευθείας ανάθεση των έργων σε κοινοπραξία, που μετέχει και ο Κοπελούζος

Με οχτάμηνη καθυστέρηση υπογράφτηκαν χτες οι πρώτες συμβάσεις για την κατασκευή των κλάδων αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό συνολικού μήκους 24χιλ., ενώ καθυστερούν ακόμη αντίστοιχες συμβάσεις για την κατασκευή αγωγών μήκους 276 χιλ. Πρόκειται για την υπογραφή τριών συμβάσεων που αφορούν στην κατασκευή των κλάδων για τη μεταφορά φυσικού αερίου απ' τον κεντρικό αγωγό στο Κερατσίνι, στο δίκτυο της ΔΕΦΑ και στο δίκτυο του Θριασίου Πεδίου, οι οποίες προβλέπουν την απευθείας ανάθεση των έργων στην ελληνορωσική κοινοπραξία ΣΤΡΟΥΤΡΑΝΣΓΚΑΖ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΚΑΖ και ZANΚAZ η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα απ' τον επιχειρηματία Κοπελούζο.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω έργων ανέρχεται στα 6,8 δισ. δρχ. ενώ η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται για μεν τη ΔΕΦΑ και το Θριάσιο Πεδίο τον ερχόμενο Αύγουστο για δε τη ΔΕΗ Κερατσινίου τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι διακλαδώσεις απ' τον κεντρικό αγωγό θα αρχίσουν από τη θέση Πάτημα - Στρίφι Ελευσίνας για το Κερατσίνι και από τα Διυλιστήρια των ΕΛΔΑ στον Ασπρόπυργο για το δίκτυο της ΔΕΦΑ και του Θριάσιου πεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, η υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης 31 εκ. ECU απ' την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την επαναχρηματοδότησή του απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για τον κλάδο αγωγού προς το Κερατσίνι αποτελεί μία απ' τις προβλεπόμενες συνολικά 8 συμβάσεις για την κατασκευή αντίστοιχων κλάδων που η κυβέρνηση δέχτηκε στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας με τους Ρώσους να δεσμευτεί τόσο για την απευθείας ανάθεσή τους σε ελληνορωσική κοινοπραξία που εκπροσωπείται απ' τον επιχειρηματία Κοπελούζο, όσο και για τον χρόνο υπογραφής τους.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούν στους κλάδους Λαυρίου, Κερατσινίου, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Καβάλας, Θράκης, Χαλκίδας, και Πτολεμαϊδας, μέσα σε διάστημα δύο μηνών απ' την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας απ' τη Βουλή, δηλαδή μέχρι τις 29 του Ιούνη 1995. Ειδικότερα για τον κλάδο της Καβάλας συμφωνήθηκε η σύμβαση για την κατασκευή του να υπογραφεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1995. Η καθυστέρηση των παραπάνω συμβάσεων αποτελεί απόκλιση των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι των Ρώσων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς τη ΔΕΦΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ