Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Υπουργικό Συμβούλιο στο ρόλο του ΣΕΒ!

Την ικανοποίηση των αξιώσεων του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΣΕΒ, που απαιτούν γενικό ξήλωμα του κράτους "πρόνοιας" και εντατικοποίηση της λιτότητας, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σκληρότερη λιτότητα στη διετία '96 - '97

Προχωράμε ακάθεκτοι στο γενικό ξήλωμα του κράτους "πρόνοιας" και την εντατικοποίηση της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, γιατί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών επιτάσσει να εκπληρώσουμε πάση θυσία τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης,μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να παγιώσει στην κοινή γνώμη ότι η συνέχιση και η σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι μονόδρομος!

Στην κυβερνητική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η γενική πορεία της οικονομίας, οι δημοσιονομικές εξελίξεις, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και χαράχτηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός:

  • Υπογράμμισε ότι "στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι "η προώθηση της σταθεροποίησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης". Το τελευταίο περί "κοινωνικής δικαιοσύνης" αποτελεί στάχτη στα μάτια, αφού την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών και την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωναν, δημόσια, ότι για τα επόμενο 3 τουλάχιστον χρόνια "δε θα υπάρξει χαλάρωση" στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας.
  • Στο Υπουργικό Συμβούλιο "διαπιστώθηκε η θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και τα υπάρχοντα προβλήματα, και επισημάνθηκαν οι προτεραιότητες και τα "ευαίσθητα σημεία""! Προβλήματα υπαρκτά, που οξύνονται με τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά η κυβέρνηση τα αξιοποιεί σαν άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής.
  • Υποστήριξε πως "οι στόχοι που έχουν τεθεί, εφόσον ολοκληρωθούν με συνέπεια, θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακό ρυθμό 2,5%". Διατύπωσε τον ασύστατο ισχυρισμό πως ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας "θα συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στη σύγκλιση της οικονομίας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση", αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι με τέτοια πολιτική βελτιώνεται μόνο το βιοτικό επίπεδο των χρυσοκάνθαρων του πλούτου, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ.
Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για τη διετία 1996 - 1997 - μέχρι δηλαδή τη λήξη της κυβερνητικής θητείας - είναι οι ακόλουθες:

1) "Η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, των επιτοκίων, καθώς και η επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής και νομισματοπιστωτικής πολιτικής", κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι τα τα παίρνει από τους πολλούς και φτωχούς για να τα δώσει στους λίγους και πλούσιους.

2) "Η αύξηση της προσπάθειας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, η μείωση της δημόσιας σπατάλης και η στροφή των δαπανών σε τομείς που συντείνουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, έχουν υψηλότερο οικονομικό αποτέλεσμα και μεγαλύτερη κοινωνική χρησιμότητα". Υπόσχεση την οποία ακούμε χρόνια, και έχουμε έξαρση του φαινομένου, καθώς οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγάλους και επικεντρώνουν τα πυρά στους μικρούς, ενώ παράλληλα με τις περικοπές των δαπανών του δημοσίου, έχουμε διεύρυνση της κοινωνικής αδικίας.

3) "Η Διαμόρφωση μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ πολιτείας, παραγωγικών φορέων και εργαζομένων, για την εισοδηματική πολιτική, τη σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα και την υιοθέτηση μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης". Στην ουσία, πρόκειται για την εφαρμογή μέτρων που κινούνται στον αστερισμό της "Λευκής Βίβλου", που επιτείνει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

4) "Η στήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για να τονωθεί ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας", στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της ασυδοσίας και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, με νέα κίνητρα. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσουν τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών, με το νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ", καθώς, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, είναι "ειλημμένη η απόφαση για τη μετοχοποίησή τους".

Στην ίδια κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους" εντάσσεται και η κυβερνητική απόφαση για "έλεγχο και κατάργηση περιττών (σ.σ. για ποιους;) οργανισμών και συμβουλίων", καθώς επίσης η "επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με διαφανείς διαδικασίες" και η "κατάργηση των προνομιακών ολιγοπωλίων με απελευθέρωση των αγορών"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ