Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΟΕ
Αυτόκλητος πρόεδρος

Η δράση του Σουηδού Ενστρεμ που "αυτοεκλέχτηκε" πρόεδρος της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Ο Σουηδός Ζίγκφριντ Ενστρεμ διαδέχτηκε ντε φάκτο το 1942 τον αποθανόντα Βέλγο Μπαλέ Λατούρ στην προεδρεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και το 1946 εξελέγη ντε γιούρε τέταρτος πρόεδρος της ΔΟΕ για τα επόμενα έξι χρόνια. Στο μηχανολόγο από το Γκέτεμποργκ αναγνωρίστηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, για τη διατήρηση και συνέχιση του έργου της ΔΟΕ.

Ο Ζ. Ενστρεμ γεννήθηκε στις 21 Νοέμβρη 1870 στο Γκέτεμποργκ. Σπούδασε μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στη Ζυρίχη. Αρχισε να εργάζεται για ηλεκτρικές εταιρίες στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1903 διορίστηκε διευθυντής της σουηδικής ηλεκτρικής εταιρίας.

Ο Σουηδός πρόεδρος της ΔΟΕ, από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το 1891 δημιούργησε ρεκόρ Σουηδίας τρέχοντας τα 150 μέτρα σε 16,4 δευτερόλεπτα. Το 1901 εξελέγη πρόεδρος της σουηδικής Ομοσπονδίας στίβου. Αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 1912, πήρε μέρος στις συνόδους της ΔΟΕ το 1910 στο Λουξεμβούργο και 1911 στη Βουδαπέστη. Το 1913 εκλέγεται πρόεδρος της νεοσυσταθείσας διεθνούς ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού. Το 1920 εξελέγη διά αλληλογραφίας διάδοχος του Σουηδού Μπάλεκ στη ΔΟΕ. Ηταν το 100ό μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για τον Ζ. Ενστρεμ μια νέα εποχή ανοίγει το 1939. Με εντολή της ΔΟΕ πηγαίνει στο Ελσίνκι να επιθεωρήσει τα έργα για τους 12ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια εβδομάδα μετά την αναχώρησή του από τη φινλανδική πρωτεύουσα, η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη διάρκεια του οποίου πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι, αρχίζει. Χιλιάδες πόλεις καταστρέφονται. Το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Μπαλέ Λατούρ, όταν οι φίλοι του Γερμανοί εισβάλλουν στο Βέλγιο, την... κοπανάει για τις ΗΠΑ.

Κάποιος έπρεπε να ενδιαφερθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Ζ. Ενστρεμ. Στις 24 Γενάρη 1942 από την ουδέτερη Σουηδία και με τις δυνατότητες που του παρείχε η θέση του προέδρου από το 1934 του εποπτικού συμβουλίου της ηλεκτρικής εταιρίας, ενημερώνει διά αλληλογραφίας τα μέλη της ΔΟΕ για το θάνατο του Μπαλέ Λατούρ και την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον ίδιο, μέχρι να μπορέσει να συνεδριάσει εκ νέου η ΔΟΕ. Μέχρι τις 21 Αυγούστου 1945 που βρίσκεται στο Λονδίνο με τα άλλα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον Αμερικανό Εβερι Μπράντετζ και τον Αγγλο Λόρδο Εμπερντερ, έχει αποστείλει στα μέλη της ΔΟΕ 27 επιστολές, ενημερώνοντάς τα για τις εξελίξεις.

Με το τέλος του πολέμου το θέμα που κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη είναι η συνέχιση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Σεπτέμβρη του 1946 αποφασίζεται να δοθούν στο Λονδίνο. Στην ίδια σύνοδο ο Ζ. Ενστρεμ εκλέγεται πρόεδρος της ΔΟΕ, θέση που κατέχει μέχρι το 1952, όταν σε ηλικία 82 χρόνων παραιτείται, με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Πέθανε στις 18 Μάρτη του 1964 σε ηλικία 94 χρόνων. Στα αρνητικά της θητείας του, ο επηρεασμός από το κλίμα ψυχρού πολέμου που καλλιέργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, και η καθυστέρηση ένταξης της ΕΣΣΔ στην ολυμπιακή οικογένεια για μία τετραετία, αν και είχε γίνει δεκτή στα Ηνωμένα Εθνη από το 1933 και είχε συμβάλλει όσο καμιά άλλη χώρα στη συντριβή του φασισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ