Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτιά απείλησε τη Δήλο

Η κυβερνητική αμέλεια για την τύχη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποκαλύπτεται κάποτε σε όλο το "μεγαλείο" της. Προχτές κινδύνευσε από φωτιά ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου. Ενα νησί που απ' άκρου σ' άκρον είναι αρχαιολογικός χώρος.Πώς; Ιδού: Ο εκμισθωτής του αναψυκτηρίου έκαιγε σκουπίδια μέσα στον περιφραγμένο χώρο του αναψυκτηρίου. Τα μποφόρ όμως κατηύθυναν τη φωτιά μέσα στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο, με τα άκοπα, ακόμα, ψηλά ξερόχορτα και τους φουντωμένους από τις πολλές βροχοπτώσεις του χειμώνα θάμνους.

"Μικρή" χαρακτήρισαν τη φωτιά οι αρμόδιοι του ΥΠΠΟ. Κι αν τελικά ήταν περιορισμένη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή οι ελαχιστότατοι αρχαιοφύλακες έσπευσαν να κάνουν αντιπυρικές ζώνες και να καθαρίσουν όσα ξερόχορτα μπορούσαν (!). Λόγω της φωτιάς, χτες το πρωί, μετέβη στη Δήλο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς, συνοδευόμενος από αρχαιολόγους της υπηρεσίας. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του (στη Μύκονο όπου βρισκόταν αργά το απόγευμα χτες) επιχείρησε να περιορίσει το γεγονός λέγοντας: "Η φωτιά δεν έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο και σταμάτησε πριν το αρχαίο θέατρο" (!). Αλλά, καθώς η λανθάνουσα γλώσσα την αλήθεια λέει, στη συνέχεια είπε: "Η φωτιά πέρασε ανάμεσα από δύο αρχαία σπίτια" (ωσάν τα αρχαία σπίτια να είναι εκτός αρχαιολογικού χώρου...), "στα οποία προκάλεσε επιβαρύνσεις στα αρχιτεκτονικά τους μέλη".

Για τον καθαρισμό των μελών ο γενικός γραμματέας είπε ότι "Θα" προσληφθούν συντηρητές "εντός των ημερών", με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να γίνουν διευρυμένες εργασίες συντήρησης και καθαρισμός των δύο αρχαίων σπιτιών (Χρειαζόταν μια φωτιά για να προσληφθούν κάποιοι συντηρητές για τα πολύπαθα και εγκαταλειμμένα στην τύχη τους μνημεία της Δήλου). Και βέβαια, ο τεράστιος, εκτεταμένος σ' όλη την επιφάνεια του νησιού αρχαιολογικός χώρος, φυλάσσεται από 7,όλο κι όλο, ημερήσιους και νυχτερινούς φύλακες. Ο Γ. Θωμάς μας είπε ότι "έχουν προκηρυχτεί και 10 ακόμα θέσεις φυλάκων". Ιδωμεν πότε θα καλυφθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ