Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μεγάλες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Αρχισε χτες το διαπραγματευτικό φόρουμ, με σκοπό να συμπληρώσει τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, όπου συμμετέχουν 9 κόμματα, στις οποίες έχει αποκλειστεί το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ). Ομως, στο διαπραγματευτικό αυτό φόρουμ καλέστηκε να συμμετάσχει και το Σιν Φέιν, όμως αρνήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί πριν από ένα μήνα, το Σιν Φέιν είχε λάβει 17 θέσεις στο 110μελές φόρουμ.

Ωστόσο, το Σιν Φέιν επιμένει στην αρχική του θέση να συμμετάσχει στις πολυκομματικές συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου προεδρεύει ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ. Ο αποκλεισμός του σ' αυτές οφείλεται στην απαίτηση της Ιρλανδίας και της Βρετανίας να κηρύξει πρώτα ο ΙΡΑ κατάπαυση του πυρός και μετά να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ρόλος του διαπραγματευτικού φόρουμ παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος, μια και η ουσιώδης συζήτηση διεξάγεται από τη Δευτέρα στις πολυκομματικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υπερασπίστηκε τον αμερόληπτο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στις πολυμερείς συνομιλίες για το μέλλον στη Βόρεια Ιρλανδία, εκτιμώντας πως ουδέποτε άλλοτε ήταν προσφορότερες οι συνθήκες για την επίτευξη διακανονισμού στην πολύχρονη αντιπαράθεση στην περιοχή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Κλίντον τόνισε ότι "αισθάνομαι ενθαρρημένος από την έναρξη των ιστορικών συνομιλιών στο Μπέλφαστ, προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία".

Από την πλευρά της η Ρόμπινσον ανέφερε πως "ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν την υποστήριξή τους, ώστε να ανατείλει η ειρήνη και ο συμβιβασμός στη νήσο της Ιρλανδίας, είναι κρίσιμης σημασίας". Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Κλίντον υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ολστερ, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι θυμούνται με θαυμασμό, αλλά και με συγκίνηση τους ανθρώπους που παρακολούθησαν τις ομιλίες του Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ