Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Θεσσαλονίκη λέει ΟΧΙ στον εφιάλτη της ανεργίας

Συλλαλητήριο την Πέμπτη το απόγευμα από την Επιτροπή Σωματείων, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ουσιαστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και απόσυρση του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου που θεσμοθετεί την πιο σκανδαλώδη πριμοδότηση των βιομηχάνων με λεφτά των εργαζομένων και επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις, ζητούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 20 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης,προβλέπει τη μεταφορά εκατοντάδων δισ. δραχμών από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ στα χέρια των εργοδοτών, με την προϋπόθεση οι εργοδότες να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους από τους οποίους θα καρπώνονται τα επιδόματα, ενώ σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί την όποια δουλιά, θα χάνει και το επίδομα ανεργίας! Επίσης το νομοσχέδιο ανοίγει δρόμο στη δημιουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας και προβλέπει την κάρτα απασχόλησης, με την οποία ο άνεργος θα επιδοτείται να παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης. Τα προγράμματα θα διοργανώνουν οι εργοδότες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισπράττουν τα μηνιαία "μερίδια εργασίας" που θα δίνονται σαν επιδότηση στον άνεργο. Η διάρκεια αυτής της μορφής απασχόλησης θα είναι περιορισμένη. Ετσι προωθείται πλέον και επίσημα η μερική απασχόληση με λεφτά των ανέργων και αυτό η κυβέρνηση το έχει βαπτίσει ενεργητική επιδότηση της ανεργίας!

Τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, μετά και την άρνηση της υποταγμένης πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") να καταγγείλει τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, σε μια πόλη που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία σε ποσοστό 17%, όπου το 52% είναι άνεργοι διαρκείας, καλούν τους εργαζόμενους της πόλης να αντισταθούν στην αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιεί με τον πιο κυνικό και αντικοινωνικό τρόπο τις προσταγές της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου". Να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν την πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης, κόντρα σε συναινετικές και ηττοπαθείς τακτικές.

Ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα που θα ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή βάση και ειδικά για το Νομό Θεσσαλονίκης τους παραδοσιακούς κλάδους, κλωστοϋφαντουργία, ξύλο, δέρμα, χαρτί, οικοδομή, μέταλλο. Να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι εισαγωγές. Να ενισχυθούν οι άνεργοι και να νομιμοποιηθούν οι ξένοι εργάτες για να χτυπηθεί η μαύρη εργασία. Να καθιερωθεί το 35ωρο, πενθήμερο, 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης τονίζουν πως οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δε δέχονται τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε παραμάγαζο των εργοδοτών και δεν πρόκειται να σταθούν παθητικά απέναντι στον νέο εμπαιγμό και στην πολιτική που διογκώνει την ανεργία, αλλά συντονίζουν τη δράση τους στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η μέρα δράσης για ανέργους και απλήρωτους (2010-12-30 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη πριμοδότηση του κεφαλαίου και της ευελιξίας (2009-04-24 00:00:00.0)
Μας τα 'παν κι άλλοι (2005-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-11 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο και τα εποχιακά επιδόματα! (1997-07-11 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο ανατροπών (1996-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ