Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ξένοι ελεγκτές πάνε και έρχονται

Καταφτάνουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα οι επιθεωρητές των Βρυξελλών, για να συνεχίσουν τον επιτόπιο έλεγχο - που στο προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ - και φυσικά να κάνουν τις σχετικές υποδείξεις για νέα μέτρα

Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από την αρμόδια επιτροπή του ΟΟΣΑ, η οποία συντάσσει τις μέρες αυτές την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και λίγες βδομάδες μετά την αναχώρηση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φτάνουν σύντομα στην Αθήνα οι "εμπειρογνώμονες" των Βρυξελλών, για νέο επιτόπιο έλεγχο σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη διατύπωση νέων συμβουλών για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα της βδομάδας καταφτάνουν ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών με παράγοντες των οικονομικών υπουργείων και της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα συντάξουν πόρισμα, όπου θα αξιολογείται η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας κατά το α εξάμηνο του 1996.

Πρόκειται για πορίσματα, το σύνηθες συμπέρασμα των οποίων είναι ότι "πάτε μεν καλά αλλά η ολοκλήρωση του προγράμματος σύγκλισης απαιτεί και πρόσθετα μέτρα". Τα συμπεράσματα αυτά τα αξιοποιεί καταλλήλως η κυβέρνηση, η οποία επικαλείται "τις θετικές διαπιστώσεις" των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για να δικαιολογήσει με τη σειρά της τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΟΣΑ μέσω της έκθεσης που συνέταξε για την ελληνική οικονομία - αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες - κάνει εκτενή αναφορά στις συνθήκες της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Επικαλούμενος, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των θέσεων εργασίας στη χώρα μας, δύο υπαρκτά δηλαδή προβλήματα, τα χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για να εξαπολύσει επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα προτείνει τη συμπίεση των ημερομισθίων των νέων εργαζομένων, την επέκταση του θεσμού μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, την κατάργηση του ορίου 2% σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων από μια επιχείρηση, ενώ ζητά την περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ