Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τον Ολυμπιακό Υμνο έγραψε το 1895 ο Κωστής Παλαμάς και μελοποίησε την

Τον Ολυμπιακό Υμνο έγραψε το 1895 ο Κωστής Παλαμάς και μελοποίησε την ίδια χρονιά ο μουσικοδιδάσκαλος Σπύρος Σαμάρας. Δεν είχε παρά μόνο τρία τετράστιχα και ακούστηκε για πρώτη φορά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Την εκτέλεση διηύθυνε ο ίδιος ο Σαμάρας με μια γιγαντιαία για την εποχή ορχήστρα και χορωδία.

Ο Ολυμπιακός Υμνος ακούστηκε και πάλι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη μεσοολυμπιάδα του 1906. Η απόφαση καθιέρωσής του πάρθηκε μισόν αιώνα αργότερα. Το 1957 η ΔΟΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τη μελοποίησή του, όμως όλα άλλαξαν, όταν τον Μάη του 1958 κατά τη Σύνοδο της ΔΟΕ στο Τόκιο και κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών, ανακρούστηκε ο Ολυμπιακός Υμνος του Σαμάρα με εκτέλεση από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Τόκιο, η οποία ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε ενθουσιασμό. Οι παριστάμενοι είχαν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαν θερμά και παρατεταμένα. Η απόφαση στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που ακολούθησε, ήταν να καθιερωθεί οριστικά ως ο επίσημος Ολυμπιακός Υμνος, αυτός της πρώτης Ολυμπιάδας με χορωδιακή απαγγελία στην ελληνική γλώσσα, όπως τον συνέταξε ο Κωστής Παλαμάς, χωρίς να μεταφραστεί.

Από τη Ρώμη το 1960, ο Ολυμπιακός Υμνος του Κωστή Παλαμά και του Σπύρου Σαμάρα ανακρούεται ανελλιπώς στην τελετή έναρξης των εκάστοτε Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ