Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια

Κατάσταση αναμονής στις τράπεζες για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Νέα σειρά εντόκων γραμματίων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιούλη 1996.Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο, τα επιτόκια με τα οποία θα εκδοθεί η νέα σειρά έντοκων γραμματίων παραμένουν αμετάβλητα και συγκεκριμένα είναι τα εξής:

  • Τρίμηνης διάρκειας: 12,4%.
  • Εξάμηνης διάρκειας: 12,6%.
  • Ετήσιας διάρκειας: 13,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από τη συγκεκριμένη έκδοση ποσό ύψους 1 τρισ. δραχμών. Οι συγκεκριμένες προσδοκίες δείχνουν τις αυξημένες δανειακές ανάγκες του δημοσίου, οι οποίες προέρχονται από λήξεις παλαιότερων δανείων, που σύναψε το δημόσιο και από λήξεις παλαιότερων τίτλων του δημοσίου.

Στο μεταξύ η Κτηματική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες ότι τα ομόλογα ΕΚΤΕ που λήγουν στις 30 Ιούνη 1996 και δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία, ανανεώνονται για ένα χρόνο με επιτόκιο 15%. Επίσης το επιτόκιο των ομολόγων ΕΚΤΕ, έκδοσης 6/96, θα ανέρχεται σε 15% το χρόνο και οι τόκοι τους θα φορολογούνται με ποσοστό 15%.

Ανοδο σημείωσαν στο μεταξύ χτες τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που αποδεσμεύτηκαν από την Τράπεζα Ελλάδας κρατήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο κύριος όγκος των συναλλαγών αφορούσε κάλυψη αυξημένης ζήτησης σε δραχμές που προκλήθηκε από κερδοσκοπικές κινήσεις τραπεζών. Ετσι το δραχμικό επιτόκιο διάρκειας ενός μήνα διαμορφώθηκε στο 14,88% από 14,42%,ενώ ο δανεισμός δραχμών στην περίοδο του έτους ακρίβυνε 0,25 μονάδες κλείνοντας στο 15,23% από 14,98%. Μπροστά στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πάντως, οι συναλλαγές στις μικρότερες περιόδους αυθημερόν (overnight) και αύριο - μεθαύριο (tomorrow night) είναι τις μέρες αυτές ελάχιστες. Ετσι η Τράπεζα της Ελλάδας άντλησε τα "υπόλοιπα" κεφάλαια με επιτόκιο αναφοράς της διατραπεζικής overnight, στα αμετάβλητα επίπεδα του 13,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ