Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Πτώση με το "σταγονόμετρο"

Με το "σταγονόμετρο" φαίνεται πως μπαίνει σε καθοδική τροχιά ο πληθωρισμός, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να μην κατορθώσει να σπάσει το "φράγμα" του 9% ούτε τον Ιούνη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν αρχίσαμε να διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τιμοληψιών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι τον Ιούνη ο πληθωρισμός θα σημειώσει μικρή πτώση κατά 0,1 ή το πολύ 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Μια τέτοια μεταβολή σημαίνει ότι θα τρέχει με ρυθμό 9% ή - σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο - 8,9%,από 9,1% που ήταν τον περασμένο Μάη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλη του 1996 είχε σκαρφαλώσει στο 9,2%, από 8,1% που είχε κλείσει τον Δεκέμβρη του 1995. Οι ανεξέλεγκτη τροπή που πήρε ο πληθωρισμός το πρώτο εξάμηνο του 1996 - όσο και αν το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι το δεύτερο εξάμηνο θα μπει σε καθοδική τροχιά και θα επανέλθει σε παλαιότερα επίπεδα - καθιστά σε κάθε περίπτωση ανέφικτο το στόχο που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση για πληθωρισμό 5% (αρχή - τέλος) και 6,1% σε μέσα επίπεδα στο τέλος του χρόνου.

Οι παραπάνω εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού τεκμηριώνουν στο έπακρο την άποψη που λέει πως οι θυσίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας στο όνομα της επίτευξης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", πάνε τελικά χαμένες. Παράλληλα, αποδεικνύουν τον εύθραυστο χαρακτήρα των όποιων "καρπών" εμφανίζονται κατά καιρούς σε διάφορα οικονομικά μεγέθη. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποκαλύπτουν την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής, η κυβέρνηση επιμένει δογματικά στη συνέχιση και σκλήρυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ