Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στο βάθρο Γαλακτόπουλος - Χατζηπαυλής

Εκτος ο Τζωρτζής στα 400μ. εμπόδια. Ατυχος ο Παπαγεωργόπουλος

Με 60 αθλητές ταξίδευσε η ελληνική αποστολή για το Μόναχο. Επικεφαλής ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ο παλαιστής του Εθνικού Αθηνών ήταν από τα φαβορί ν' ανέβει στο βάθρο της κατηγορίας των 74κ. Δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, υπολόγιζε σοβαρά μόνο τον Σοβιετικό Ιγουμένοφ. Οι δυο αθλητές συναντήθηκαν νωρίς και το παιχνίδι έληξε ισόπαλο. Ο Ιγουμένοφ λίγο αργότερα αποχώρησε τραυματίας, αλλά ο Γαλακτόπουλος που στη συνέχεια νίκησε τον Βέλγο Μπενς, τον Φινλανδό Τάπιο και ήρθε ισόπαλος με τον Αυστριακό Μπέργκερ, στον τελικό έχασε από τον Τσεχοσλοβάκο Μλάχα με 3 - 5 σημεία και περιορίστηκε στο χάλκινο μετάλλιο.

Στο βάθρο του νικητή ανέβηκε και ο Ηλίας Χατζηπαυλής, που στο Κίελο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα ΦΙΝ.

Στα 82,5κ. της άρσης βαρών ο Χρ. Ιακώβου πήρε την 5η θέση, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για 5 κιλά. Ο σημερινός ομοσπονδιακός προπονητής σήκωσε 170κ. στο ντεβελοπέ, 137,5 στο αρασέ και 182,5 στο ζετέ. Εβδομος κατετάγη στην κατηγορία των 62κ. της ελληνορωμαϊκής ο Στέλιος Μυγιάκης, που οκτώ χρόνια αργότερα θα ανέβαινε στη Μόσχα στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Με πολλές ελπίδες διάκρισης ταξίδεψε στο Μόναχο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο αθλητής του Αετού Θεσσαλονίκης, ήταν μαζί με τον Σοβιετικό Βαλερί Μπορζόβ το κορυφαίο δίδυμο σπρίντερ στην Ευρώπη. Στον προκριματικό ο Παπαγεωργόπουλος τερμάτισε πρώτος με 1024, χρόνος που ήταν αρκετός για να χαρίσει στον τελικό το ασημένιο μετάλλιο στον Αμερικανό Τέιλορ. Στον προημιτελικό ο Ελληνας αθλητής ένιωσε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς μυς, αλλά αν και προκρίθηκε στην επόμενη φάση με χρόνο 1045, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το τραύμα του. Αντίθετα με τον Παπαγεωργόπουλο, ο Σταύρος Τζωρτζής στάθηκε πιο τυχερός. Ο Κύπριος αθλητής στον ημιτελικό είδε τους Γερμανούς Ρούντολφ και Μπίντερ να πέφτουν λίγο πριν το τέλος της κούρσας, γεγονός που του χάρισε την πρόκριση στον τελικό των 400μ. με εμπόδια, όπου τερμάτισε στην 6η θέση με χρόνο 49.66.

Οι υπόλοιποι Ελληνες αθλητές δεν μπόρεσαν να διακριθούν. Μεταξύ αυτών, η κολυμβήτρια Ελένη Αυλωνίτου, ο σημερινός αρχιπροπονητής της ομάδας στίβου, Σπ. Ζαχαρόπουλος, ο Σπ. Κοντοσώρος, ο Λ. Λουκά, ο Βασ. Παπαδημητρίου, ο Χρ. Παπανικολάου που έμεινε στα 5.20 και ο Γ. Χατζηϊωαννίδης του Ατλαντα Καλλιθέας που οκτώ χρόνια αργότερα θα κατακτούσε στη Μόσχα το χάλκινο μετάλλιο στα 57κ. της ελευθέρας πάλης.

Λίγες μέρες αργότερα θα εγκαινιαζόταν στην Ολυμπία το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Γ. Παπαστεφάνου, ο οποίος το 1961 είχε αγοράσει το παλαιό κτίριο του δημοτικού σχολείου με το οικόπεδό του και το μετέτρεψε σε Μουσείο. Ο Γ. Παπαστεφάνου που είχε τιμηθεί με το γαλλικό παράσημο του Ιππότου των Καλών Τεχνών και το χρυσό μετάλλιο της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το 1964 χάρισε το Μουσείο και τη συλλογή του στην ΕΟΑ. Πέθανε σε ηλικία 88 χρόνων το 1978.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ