Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΑΧΟ 1972
Χτύπησε ο "Μαύρος Σεπτέμβρης"

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βάφτηκαν από το αίμα 16 νεκρών. Κυρίαρχοι οι Σοβιετικοί με 99 μετάλλια. Εφτά χρυσά ο Μαρκ Σπιτς. Ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο ο Βαλέρι Μπορζόφ

Το 1966 στη Ρώμη, αποφάσισε η ΔΟΕ, να χρίσει ολυμπιακή πρωτεύουσα των 20ών Ολυμπιακών Αγώνων το Μόναχο. Τη διοργάνωση διεκδίκησαν επίσης η Βαρκελώνη, το Ντιτρόιτ και το Μόντρεαλ. Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, βιομηχανικό κέντρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και έδρα των ραδιοφωνικών σταθμών του ψυχρού πολέμου, "Ελευθερία" και "Ελεύθερη Ευρώπη", είχε την ολόπλευρη υποστήριξη της "Αντίντας", που ήδη είχε αρχίσει να δημιουργεί τη δική της ομάδα στην ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι Γερμανοί έχτισαν ένα αξιοθαύμαστο αθλητικό συγκρότημα, σε μια περιοχή του Μονάχου που είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συγκρότημα περιλάμβανε αθλητικό χωριό για 12.000 αθλητές και συνοδούς. Ολυμπιακό στάδιο 80.000 θέσεων. Κλειστό γυμναστήριο 15.000 θέσεων. Πισίνα 10.000 θέσεων. Ποδηλατοδρόμιο 13.000 θέσεων και πολλές ακόμα αθλητικές αίθουσες και χώρους. Ολες οι εγκαταστάσεις ήταν εξοπλισμένες με ό,τι καλύτερο στον τομέα της τεχνολογίας. Εξω από το ολυμπιακό στάδιο ...φυτεύτηκε η "δεντροστοιχία των εθνών" με μεγάλα δέντρα που στάλθηκαν από τις 121 χώρες που συμμετείχαν στους αγώνες. Ο αριθμός των αθλητών έφτασε τους 7.147 (1.299 γυναίκες) και για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν η Αλβανία, η Ανω Βόλτα, η Γκαμπόν, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία και το Τόγκο.

Στον αγωνιστικό τομέα η επιτυχία ήταν απόλυτη. Στην κολύμβηση δημιουργήθηκαν ολυμπιακά ρεκόρ και στα 29 αγωνίσματα, εκ των οποίων τα 23 ήταν παγκόσμια. Στο στίβο τα ολυμπιακά ρεκόρ έφτασαν τα 25 και τα παγκόσμια ήταν 12, στην άρση βαρών 32 και 7 αντίστοιχα, στη σκοποβολή 6 και 4 και στην τοξοβολία 2.

Το μαύρο πρωινό της 5ης Σεπτέμβρη

Την ηρεμία των αγώνων και το χειροκρότημα των θεατών, διέκοψαν οι πυροβολισμοί στις 5 του Σεπτέμβρη. Το πρωί της 11ης ημέρας των αγώνων, οπλισμένοι άνδρες της οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης" εισέβαλαν στο κτίριο 41 του ολυμπιακού χωριού, όπου ήταν το κατάλυμα της ομάδας πάλης του Ισραήλ, απειλώντας ότι θα δολοφονήσουν όλους τους αθλητές σε περίπτωση που δεν απελευθερωθούν 236 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στις φυλακές του Ισραήλ. Για να δείξουν ότι δεν αστειεύονται, εκτελούν τον προπονητή της ομάδας Μοσέ Βάινμπεργκ και πετούν το πτώμα του έξω. Σώμα ειδικών δυνάμεων περικυκλώνει το κτίριο και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ απορρίπτει το αίτημα. Οι τρομοκράτες ζητούν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο και να φύγουν σε άλλη χώρα με τους ομήρους. Οι Γερμανοί ετοιμάζουν σχέδιο καταστολής και όταν τα ελικόπτερα φτάνουν στο αεροδρόμιο αρχίζει το μακελειό. Ελεύθερος σκοπευτής ανοίγει πρώτος πυρ. Η απάντηση έρχεται με χειροβομβίδες. Αποτέλεσμα: νεκροί οι 9 όμηροι, πέντε του "Μαύρου Σεπτέμβρη" και ένας αστυνομικός. Οι Γερμανοί δικαιολογούνται υποστηρίζοντας ότι είχαν την πληροφορία πως οι όμηροι ήταν ήδη νεκροί. Λίγες μέρες αργότερα ο "Μαύρος Σεπτέμβρης" καταφέρνει να ελευθερώσει τους 236 Παλαιστίνιους, καταλαμβάνοντας αεροσκάφος της "Λουφτχάνσα" κρατώντας ομήρους 17 επιβάτες.

ΟΧΙ στη... δολοφονία των Ολυμπιακών Αγώνων

Αθλητές και παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες. Ο κορυφαίος κολυμβητής Μαρκ Σπιτς εγκαταλείπει το Μόναχο δηλώνοντας: "δε φεύγω γιατί είμαι Εβραίος, φεύγω γιατί είμαι άνθρωπος και αθλητής". Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Εϊβερι Μπράντετζ, έχει διαφορετική άποψη. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε κέντρο εμπορικών ή πολιτικών αντιδράσεων και δολοφονικών ενεργειών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια ομάδα τρομοκρατών να σκοτώσει ένα από τα βασικότερα κανάλια της διεθνούς συνεργασίας".

Οι αθλητές επιστρέφουν στα στάδια, η ολυμπιακή σημαία μένει μεσίστια και οι Σοβιετικοί αθλητές καταφέρνουν το απίστευτο, να κατακτήσουν 50 χρυσά, 27 ασημένια και 22 χάλκινα μετάλλια. Στο στίβο οι Αμερικανοί κερδίζουν μόνο 6 χρυσά μετάλλια, όσα και οι Σοβιετικοί. Τις εντυπώσεις κερδίζουν ο ταχύτερος σπρίντερ Βαλέρι Μπορζόφ, ο Ακι Μπούα από την Ουγκάντα με παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 εμπόδια και ο Φινλανδός Λάσε Βίρεν που αναδείχτηκε νικητής στα 5 και 10 χιλιόμετρα. Στην κολύμβηση κυριάρχησαν οι ΗΠΑ με 12 χρυσά, ενώ στην άρση βαρών ο Σοβιετικός Αλεξέγεφ, με 640 κιλά στο σύνολο, έγραψε τη δική του ιστορία.

Ο Αλ. Μπέλοφ σταμάτησε τους Αμερικανούς

Στα ομαδικά αθλήματα εντύπωση δημιούργησε η νίκη των Σοβιετικών στο μπάσκετ. Τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι Αμερικανοί έκαναν το 50-49. Η γραμματεία δεν κατάλαβε ότι ο Βλ. Κοντράσιν ζήτησε τάιμ άουτ και ο χρόνος κυλάει. Οι Σοβιετικοί κέρδισαν την... ένσταση και στην επαναφορά της μπάλας ο Αλ. Μπέλοφ γράφει το τελικό 50-51. Οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν να παραλάβουν τα ασημένια μετάλλια, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε θυρίδα γερμανικής τράπεζας. Στο ποδόσφαιρο η Πολωνία των Ντέινα, Λάτο, Ζμούντα, με προπονητή τον Κρ. Γκόρσκι νικάει στον τελικό με 2-1 την Ουγγαρία. Στον τελικό του βόλεϊ οι Ιάπωνες επικρατούν των Ανατολικογερμανών με 3-1, ενώ στο πόλο τερματίζουν πρώτοι οι Σοβιετικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ