Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κίνδυνοι για το μέλλον της

Καταγγελίες των μουσικών και έκκληση στο ΥΠΠΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Καβάκο και τους μουσικούς της ορχήστρας.Κόντρα, που ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση του Λ. Καβάκου στη θέση του διευθυντή και την ανακοίνωση μειωμένης χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ. Η κατάσταση που βιώνουν οι μουσικοί της ΚΟΘ και συνολικά η πορεία της ορχήστρας θεωρείται η χειρότερη από την ίδρυσή της και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στέγης και δε βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τις λειτουργικές δαπάνες, είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής του έργου της.

Κατά καιρούς ο Λ. Καβάκος έχει δεχτεί την επίκριση των μουσικών της ΚΟΘ χωρίς να απαντήσει στα όσα του καταλογίζουν, περί δυσμενών τοποθετήσεων, επιλογή νέων μουσικών χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, αδυναμία κατάρτισης του καλλιτεχνικού προγράμματος, διεκδίκησης χρηματοδότησης - ικανής να καλύψει τις ανάγκες της Ορχήστρας και τα έξοδα μισθοδοσίας - λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει,μετά και την έξωσή της από την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, όπου φιλοξενούνταν τα τελευταία χρόνια κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΚΟΘ αποτελεί το γεγονός ότι οι ωρομίσθιοι μουσικοί δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 μήνες.Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Λ. Καβάκος δήλωσε ότι "δε συζητάει με τους μουσικούς, γιατί θέλουν να τον διώξουν". Ξεκαθάρισε την απόφασή του "να αλλάξει τη νοοτροπία, που χρόνια επικρατούσε στην ορχήστρα" και κάλεσε "όποιον δε συμφωνεί, να φύγει". Για το καυτό θέμα της στέγασης της ΚΟΘ σε μόνιμο χώρο, όπως φαίνεται δε βρέθηκε λύση, αφού οι ελπίδες της διεύθυνσης ότι θα παραχωρούνταν η Αποθήκη 10 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης δεν ευοδώθηκαν. Ο πρόεδρος της ΚΟΘ Π. Παπασαραντόπουλος χαρακτήρισε ως "κλειστοφοβική" και "επαρχιώτικη" τη συμπεριφορά των υπεύθυνων του ΟΛΘ, που αρνούνται να βοηθήσουν παραχωρώντας την αποθήκη.

Ολα τα παραπάνω δεν απαντούν στα όσα κατά καιρούς έχουν καταγγείλει οι μουσικοί της ΚΟΘ. Ετσι επανήλθαν με ανακοίνωσή τους, με την οποία κατηγορούν για ανεπάρκεια τον Λ. Καβάκο και χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΟΘ "παρασκηνιακό ρυθμιστή της παρούσας κατάστασης".Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι μουσικοί συνεχίζουν να παίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς προγραμματισμό, σε όποιο χώρο βρεθεί διαθέσιμος. Καλούνται να κάνουν εντατικές πρόβες τις τελευταίες ώρες, αφού δεν υπάρχει καταρτισμένο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.Τέλος, καλούν το υπουργείο Πολιτισμού "να σκύψει επιτέλους πάνω από τα προβλήματα της ΚΟΘ και να δώσει λύση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ